Eén enkele seconde

aanrader Coverafbeelding van: Eén enkele seconde

Trefwoord(en)
tijd
korte verhalen
samenleving
fantasie
dromen
verwondering

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In dit (letterlijk en figuurlijk) imposante prentenboek van 32cm x 43cm keert meester-illustrator/schilder Dautremer terug naar het dromerige konijn Jacominus Gainsborough en zijn familie, vrienden en alle andere dieren om hem heen.
In 2018 konden we kennis met hen maken in ‘De Rijke Uren van Jacominus Gainsborough’ en in 2019 was er het uiterst geraffineerde ‘Middag’ met dezelfde personages.
Deze keer is de premisse van haar opzet: één seconde.
Eenvoudig? Ja. Maar haar uitwerking overstijgt die eenvoud en leidt tot een ingenieus werk met tal van mogelijkheden waarmee je uren zoet bent.
In die ene seconde zag Jacominus hoe de ogen van Douce Vicocq schitterden en werd hij verliefd. Helaas was er die kattenoogknikker en die trap… In diezelfde seconde verloor zijn vader, Jan Gainsborough, een partijtje schaak tegen Amray Chérif. En in diezelfde seconde huiverde de elegante Extravaganza want ze was helemaal naakt, terwijl de kleine Martin tegenover haar veranda in de hoge boom verstijfd van schrik het gezicht van een geest zag achter het dakraam. Het was de kluizenaarster die wakker werd van het gerommel buiten. Op dat moment vloog François Petarelle met zijn ballon door de lucht en bewonderde hij de omgeving daar beneden en speciaal de glimmende blauwe steen op het kerkhof, terwijl onder die steen de dode Clémentine blij was dat het regende op de bloemen op haar graf.
En zo gaat het maar door. Welgeteld 100 personages die allemaal hun seconde beleven.
Zo ontdek je in dit boek vele (korte) verhalen die al dan niet met elkaar te maken hebben, maar wel allemaal op diezelfde ene seconde gebeuren.
Kijken, zoeken, vinden, lezen, verzinnen, verbanden leggen, ontdekken, … Uren vol verwondering in deze wereld die bulkt van de fantasie en de fijngevoeligheid.
De uitwerking is verbazingwekkend: het ganse werk is één lange, kleurrijke leporello van 42cm hoog en 217cm (!) lang. Het biedt je een zicht op een dorp met heel wat bedrijvigheid, geschilderd met precisie en vakmanschap. Je weet niet waar eerst gekeken en elke keer ontdek je weer nieuwe zaken.
Op de achterzijde van deze lange prent vind je dezelfde prent als een schets, ontdaan van alle kleur, met daarbij nummertjes bij de personages. Deze nummertjes verwijzen naar een aparte, uitneembare publicatie die je in het boek terugvindt. Daarin zie je alle genummerde personages en lees je hun verhaal in die ene seconde. Met daarbij nog een boeiende proloog en epiloog van Dautremer zelf die je verder doet dromen en filosoferen over je eigen ‘één seconde’ en die van de wereld rondom jou…
Duidelijk weer een meesterwerk van de artiest/schilder/tekenaar die barst van de ideeën en het talent en die twee steeds weet te combineren tot publicaties die vele bestaande werken ver overstijgen. Vandaar een aanrader in het kwadraat voor jong én oud!

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Rébecca Dautremer   

Illustrator
Rébecca Dautremer   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002274541

Aantal pagina's
32

Prijs
€39,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Une toute petite seconde

Vertaler(s)
Edward van de Vendel