een boek voor poes

Coverafbeelding van: een boek voor poes

Trefwoord(en)
lezen
voorlezen
katten
asiel

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

James struikelt over zijn woorden wanneer hij voorleest. Om zich op te vrolijken gaat hij na school naar het dierenasiel. Daar bezoekt hij Spookje, een poes die zich verstopt in een doos. James speelt met enkele andere poezen en zet zich daarna naast de doos van Spookje. Hij oefent er met voorlezen. Dat blijft hij doen tot Spookje weken later eindelijk boven de doos komt gluren. Een tijdje later komt ze zelfs naast James zitten terwijl ze aandachtig luistert. James is in de wolken, tot hij op een dag aan het asiel komt en Spookje weg is. Ze is geadopteerd. Huilend komt hij thuis, maar daar wacht een grote verrassing…

Dit verhaal kan je bekijken als goede raad voor wie niet vlot kan lezen. Het is vertederend om te zien hoe James oefent om vlot te lezen terwijl hij tussen de poezen zit. Ze luisteren aandachtig naar zijn stem of trekken zich niets van hem aan. Ze storen zich dus helemaal niet aan het feit dat hij niet vlot leest. Maar door het elke dag te doen, lukt het wel steeds beter. De grootste beloning is natuurlijk dat het verlegen poesje uiteindelijk uit de doos komt. En wanneer James dit vertelt in de klas, willen de andere kinderen ook voorlezen bij de dieren in het asiel. Een begrijpelijke reactie, die alleen maar het vlotter voorlezen zal bevorderen.
Het verhaal leest prettig voor en doet je vertederd kijken naar de voorlezende James tussen de schattige poezen. Het is een opsteker voor al wie niet zo vlot leest. Het kan een tip zijn voor ouders en leerkrachten en een fijne ervaring voor voorlezers.
Een mooi verhaal met een pedagogisch kantje.

Mik Ghys - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Dianna Wilson-Sirkosky

Illustrator
Sara Casilda   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841367

Aantal pagina's
25

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
James’ Reading Rescue

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij