Een afspraakje in het bos

aanrader Coverafbeelding van: Een afspraakje in het bos

Trefwoord(en)
dieren
natuur
verliefd
misverstanden
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In het grote bos, waar de dieren al dan niet in vrede met elkaar samenleefden, had de vleermuis een afspraakje met het vliegend hert. Zij had het gezellig gemaakt in haar bunker met een ruim gedekte tafel en kaarsen voor de romantiek. Zij verheugde zich op het bezoek. Zij stelde zich een edel dier voor met een prachtige gewei en grote, witte, zachte, gevederde engelenvlerken. … Toen wat later de bel ging, stond er echter geen hert op de stoep. Wel een tor: Lucanus Cervus, een enorme, ‘heerlijk’ grote kever. Maar had de vleermuis nog wel tijd voor zo’n lekker hapje? … De tor stelde zichzelf voor en gaf een cadeautje aan de vleermuis: kaas. Want hij had een ander idee gehad over wie de vleer-muis zou zijn … Er ontspon zich een geanimeerd gesprek aan tafel over stambomen en misverstanden en zoogdieren en vleugels en zo, en toen doofden de kaarsen uit. In het donker hoorde de vleermuis de zoetgevooisde woorden dan het vliegend hert en werd stevig verliefd. Toen de eerste kus eraan kwam, twijfelde zij nog even: “Nu kan ik hem opeten, nu of nooit.”… Er waren blijkbaar meer manieren om van kevers te houden, begreep zij.
Vanden Heede schreef dit verhaal rond misverstanden, dromen en wensen (én de liefde) in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Zoals we van haar gewend zijn vertelt zij ook hier weer een vlot, hilarisch verhaal waarin zij dieren vermenselijkt tot aandoenlijke personages die je diepste sympathie opwekken. Realiteit en fantasie worden gecombineerd tot grappige (én gevoelige) scènes die je verbeelding stevig aanwakkeren.
Leroy maakt dit feestje in het bos helemaal af met zijn kleurrijke prenten die zoveel meer vertellen en tonen dan het verhaal op zich. Je kijkt, zoekt, vindt, ontdekt en je fantasie wordt stevig geactiveerd. Net als de auteur slaagt hij erin om realiteit en fantasie met elkaar te combineren tot een harmonisch geheel. Hij houdt zich niet in en sprokkelt prenten bij elkaar vol gezelligheid en dolle humor. Hij geeft uiting aan de wensdromen en verlangens van de dieren door kleuren die exploderen en van de pagina’s afspatten.
Als toemaatje krijg je achteraan nog vragen bij elke prent die je stimuleren om terug te keren naar het verhaal. Dit is niet echt nodig want je keert sowieso terug naar dit verhaal waar je niet genoeg van krijgt, maar het is wel een mooie extra die je nieuwsgierigheid aanscherpt. En op de site van de organisatie krijg je nog meer info over de dieren.
Een geheel dat kan tellen, een verhaal waarvan je gaat houden. Een aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2015.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Benjamin Leroy   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2014

ISBN
9789401421065

Aantal pagina's
34

Prijs
€14,99