Een aap op de WC

aanrader Coverafbeelding van: Een aap op de WC

Trefwoord(en)
dierentuin
oorlog

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

‘Een dierentuin in oorlogstijd’ luidt de ondertitel van dit boek. Het vertelt het verhaal van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde toen die in het centrum van Rotterdam lag, net naast het Centraal Station. Als de Tweede Wereldoorlog ook Nederland in zijn greep krijgt, wordt het centrum van Rotterdam zwaar gebombardeerd, ook de dierentuin.
Aan de hand van verhalen over dieren en de dierentuin vóór het uitbreken van de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog, geeft de auteur een beeld van hoe het was, wat er gebeurde en wat er volgde. Dat doet ze aan de hand van korte teksten over de dierentuin en wat er allemaal gebeurde en met korte verhalen over verschillende dieren. De teksten over de dierentuin voor de oorlog hebben een zacht groene achtergrond, tijdens de oorlog wordt de achtergrond grijs en na de oorlog krijgt de achtergrond een zacht gele kleur. De verhalen over de dieren staan gewoon op wit papier.
De lezer krijgt een heel duidelijk beeld mee hoe de dierentuin er moet hebben uitgezien in het oude centrum van Rotterdam. De gevolgen van het bombardement en wat dat betekende voor de dieren en de verzorgers ervan, volgen chronologisch de gebeurtenissen. Zijdelings krijgt de lezer ook een beeld wat er in de rest van Rotterdam gebeurde.
De moeilijkheden en de vreselijke beslissingen die moesten genomen worden, worden op een heel mooie, gevoelige manier verwoord. Het was een verschrikkelijk drama en toch bleven de verzorgers bezorgder voor de dieren dan voor hun eigen welzijn. Hoe de dieren deze gebeurtenissen ervoeren, kan de auteur enkel verwoorden door hun gedrag te beschrijven. Dat heeft ze op zo’n geloofwaardige manier gedaan dat je nog meer waardering voor deze dieren krijgt.
De knappe en kleurrijke illustraties bij de dierenverhalen geven erg fijn de sfeer van het moment mee. Bij de teksten over de dierentuin staan in de kantlijn nog fijne lijntekeningen van een hele reeks dieren.
Hoewel het boek specifiek over de Rotterdamse dierentuin gaat, is het een boek dat iedereen die van dieren houdt, kan bekoren. Voor echte Rotterdammers natuurlijk een dicht bij huis gebeuren. Achteraan in het boek staat nog een stukje met echte foto’s en tekst over hoe het er aan toe ging in de dierentuin naast het station. Op internet zijn ook nog een hele reeks foto’s terug te vinden.
Dit erg verzorgd uitgegeven boek geeft duidelijke informatie over de gebeurtenissen en ontroerende verhalen over dieren tijdens de oorlog.
Een aanrader – ook voor niet Rotterdammers!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2016 in de categorie ‘informatief’.

Pol Van Damme - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Joukje Akveld   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2015

ISBN
9789089671776

Aantal pagina's
111

Prijs
€14,90