Echt boos is wel wat anders

Soms is de olifant boos, de sprinkhaan woedend of de slak razend. Maar volgens de vuurpad zijn ze geen van allen echt boos. Want echt boos is wel wat anders…

Toon Tellegen schrijft al jaren de mooiste dierenverhalen die aanzetten tot filosoferen. Echt boos is wel wat anders is niet anders. De tien verhalen zijn opgebouwd rond het thema ‘boos zijn’. Wat is boos zijn? Hoe voelt boos zijn? Stel je deze vraag aan een klas dan krijg je verschillende antwoorden terug. De meesten zullen iets zeggen in de trant van buikpijn hebben, ergens tegen willen slaan of een rood hoofd krijgen. Of ze vertellen over de laatste keer dat ze boos waren. Maar Tellegen creëert zoals altijd ook de ruimte om dieper op het vraagstuk in te gaan. De boosheid die de dieren ervaren gaat dieper dan irritatie. Ze worstelen ergens mee. Het boek is een prachtige bijdrage aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de lezer (jong én oud). De taal die Tellegen gebruikt is even toegankelijk als groots. Geef kinderen de kans om hun woordenschat te vergroten. Laat ze genieten van woorden als blazoen, gaarne, heden en puffen. Want wat is Tellegen anders dan een taalvirtuoos? Marc Boutavant mocht opnieuw de verhalen van illustraties voorzien en ze zijn weer net zo mooi. Hij schept de dieren tot leven in warmgekleurde prenten vol gevoel. Hij geeft ze een persoonlijkheid. Neem de tijd om niet alleen over de tekst te praten want een groot deel van het verhaal zit ook in de illustraties verstopt. En de humor is in beide media even subtiel als sprankelend.
Echt boos is wel wat anders is een ingetogen verhalenbundel met sprekende illustraties. Een prachtig vervolg op Is er dan niemand boos? Geniet van deze parel!

Mathilde Lemm - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Marc Boutavant

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045126302

Aantal pagina's
69

Prijs
€17,50