Echo

Door de klimaatveranderingen is er heel wat veranderd op aarde. Steden bestaan deels uit paalwoningen en technologie heeft een grote plaats gekregen in het dagelijkse leven. Na het gebruik van robots voor dagelijkse handelingen werden ook meer geavanceerde robots ontworpen, ECHO’s. Deze verfijnde machines zijn nog amper van mensen te onderscheiden, maar vervullen allerlei opdrachten voor hun eigenaars. Zo is er ook een ECHO bij Audrey en haar ouders. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks en onbegrijpelijks. Hun ECHO vermoordt Audrey’s ouders en zelf kan ze maar op het nippertje ontsnappen. Ze wordt opgevangen door haar oom Alex, die aan het hoofd staat van een gigantisch bedrijf dat ECHO’s maakt. Iets waar Audrey’s vader zich altijd tegen verzet heeft. Audrey is blij dat er toch iemand is die zich haar lot aantrekt, maar ontdekt al snel dat de bedoelingen van haar oom niet zuiver zijn. Ondanks haar angst voor ECHO’s raakt ze geïntrigeerd door Daniël, een prototype waar iets speciaals mee aan de hand is. Want Daniel zou als ECHO niets mogen voelen of vragen kunnen stellen. Maar Daniel is anders. En dat zal Audrey’s leven redden.

Dit fascinerende toekomstbeeld tracht een beeld te schetsen van een samenleving waarin kunstmatige intelligentie erg belangrijk is. Waarbij de onvermijdelijke vraag komt wanneer die intelligentie de mens overstijgt. Wordt dit een gevaar voor de mens? Wordt de mensheid uitgeroeid door kunstmatige wezens? In dit verhaal wordt in ieder geval veel aandacht besteed aan die vraag. Enerzijds door Audrey, waarbij ze eerst angst voelt voor ECHO’s maar zich later bewust wordt van het feit dat Daniel anders is, menselijker, en toch een machine. Anderzijds door Daniel, die zich vragen stelt over zijn bestaan, zijn gevoelens (die hij niet zou mogen hebben) en zijn overlevingsdrang. Audrey is de hoofdverteller van het verhaal, waarbij ze aan de hand van haar geregistreerde gedachtelogs vertelt wat er met haar ouders gebeurd is en hoe ze langzaam maar zeker beseft wat haar oom van plan is. Enkele gedachtelogs van Daniel onderbreken haar verhaal en vertellen iets meer over Daniels ontstaansgeschiedenis.
De opbouw van het verhaal is erg spannend. De eerste zin sleurt je meteen mee in het verhaal:’ Het is twee weken geleden dat mijn ouders werden vermoord’. Een sterke start die je meteen vol spanning verder laat lezen, waarbij je snel ondergedompeld wordt in een verontrustende toekomst. De personages komen knap in beeld, met oom Alex als slechterik tegenover de eerder naïeve Audrey en de eigenaardige Daniel. Tijdens haar verblijf bij oom Alex verandert en groeit Audrey naar een zelfbewuste jongere die haar eigen weg zoekt. Haar gevoelens, en die van Daniel, worden uitgebreid besproken. Maar ook de vragen wat mensen juist menselijk maakt en waar de grens moet liggen voor kunstmatige intelligentie zitten mee verwerkt in het verhaal. Dit spannende avontuur zet elke lezer dan ook aan het denken en kan voor heel wat discussie zorgen. Misschien vinden sommige lezers de plot wat te mager, te doorzichtig, maar tegelijk is het een mooie omkadering om een ethische kwestie toegankelijk voor te stellen. Dus toch een aanrader, vooral voor liefhebbers van spannende toekomstverhalen met een tikkeltje romantiek.

Mik Ghys - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Matt Haig   

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2022

ISBN
9789048865826

Aantal pagina's
379

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Echo Boy

Vertaler(s)
Merel Leene