Dunk

Coverafbeelding van: Dunk

Trefwoord(en)
seksualiteit
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Leonie is een stille en onzekere softwaredeveloper. Sinds ze verhuisd is, is ze eenzaam en mist ze mensen om haar heen. Als ze getuige is van een auto-ongeluk, neemt ze zich vastberaden voor om uit te zoeken of zij het had kunnen voorkomen.
Julian heeft zijn eigen problemen: in de nasleep van het ongeluk dat hij veroorzaakte, gaat de relatie met zijn vriendin snel bergafwaarts. Hij reageert zijn frustratie af op het basketbalveld, maar ook daar lijkt hij zijn draai niet meer te kunnen vinden. Totdat hij ineens Leonie op de tribune ziet zitten.

Dunk is een verhaal over aseksualiteit en doorbreken van verwachtingen. Het boek werd gepubliceerd op de dag van de aseksualiteit en de kleuren van de kaft zijn voor LGBTQIA+-ers heel herkenbaar. Aseksuele mensen worden zelden gerepresenteerd in boeken of films. Dat Blossom Books een boek uitbrengt dat volledig rond dit thema draait, is dus heel welkom. Het grootste probleem rond aseksualiteit is het feit dat veel mensen niet weten dat het bestaat, wat er natuurlijk ook voor zorgt dat het voor aseksuele mensen een hele zoektocht is om zichzelf te kunnen identificeren met een label en een gemeenschap. Daarom had een deel van het verhaal in Dunk wel expliciet over die zoektocht mogen gaan. Het kan niet ontkend worden dat Leonie en Julian worstelen met hun eigen seksualiteit en de verwachtingen van hun omgeving maar explicieter dan dat wordt het niet. Ook kan er gesteld worden dat er behalve hun seksualiteit weinig raakvlakken zijn tussen Leonie en Julian. Als je een boek wil schrijven dat net geen typisch romantisch verhaal vertelt, is het wel fijn als een relatie meer diepgang heeft dan enkel gedeelde (a)seksualiteit. Het geheel is een belangrijke toevoeging aan de collectie boeken die voor representatie van de LGBTQIA+ community zorgen maar een echte hoogvlieger is het niet.

Mathilde Lemm - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Micha Meinderts

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2023

ISBN
9789463494380

Aantal pagina's
324

Prijs
€22,50