Duizend & ik

Coverafbeelding van: Duizend & ik

Trefwoord(en)
toekomst
identiteit
maatschappij

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Ze leeft volgens een strikte leer die haar voorbereid op een bestaan overzee. Ze gaat op in een massa gelijke meisjes. Maar Acht voelt zich anders en dat is gevaarlijk. Anders zijn is verboden. Dan ziet Acht ‘haar’ tussen de anderen. Nu is er geen weg meer terug. Acht moet ontsnappen, samen met ‘haar’. Maar hoe?

De lezer wordt meegevoerd naar een vreemde wereld, die erg dystopisch overkomt. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Acht, in de ik-vorm. Net als Acht weet de lezer niet meer dan wat Acht meemaakt en voelt. Zelfs nadat ze ‘haar’ heeft ontmoet, blijft het geheel erg bizar en weinig inleefbaar, totaal anders dan wat de reële wereld inhoudt. Het geeft de lezer weinig houvast. Het voelt wat magisch-realistisch aan.
Omdat er slechts één personage in het grootste deel van het verhaal voorkomt, zijn er erg weinig dialogen. Het geheel is dus heel verhalend.
Pas in de laatste twintig pagina’s komt de lezer erachter wat er werkelijk aan de hand is. En wordt alles wat voorheen gebeurde in een ander daglicht gesteld.
Een vreemd verhaal dat de lezer mogelijk voor het slot doet afhaken, net vanwege die weinig inleefbare omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.
Een verhaal voor doorzetters en diepere denkers.

Pol Van Damme - april 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Yorick Goldewijk

Illustrator
Yvonne Lacet   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684086

Aantal pagina's
173

Prijs
€17,99