Duivelskruid

aanrader Coverafbeelding van: Duivelskruid

Trefwoord(en)
gezin
bijgeloof
jaloers
duivels
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Yara probeert zo goed mogelijk voor haar oude grootmoeder Tanne te zorgen. Dat is niet makkelijk want Tanne leeft in haar eigen wereld en heeft wanen. Ze weet alles van kruiden en wat die kunnen teweeg brengen. Ze heeft in het verleden dierbaren diep gekwetst en leeft met een groot geheim. Daardoor moet ze al heel lang vechten tegen de duivel in haar. Yara wil achterhalen wat er gebeurd is, maar de tijd dringt.

Alweer een prachtig staaltje vertelkunst waarbij de auteur de lezer meesleurt in een betoverende maar ook beangstigende wereld waarin Tanne leeft. Net als in vorige verhalen zijn ook nu weer grootouder en kleinkind de spil van het verhaal. De oude generatie blijkt telkens met een bezwarend geheim te worstelen dat hen het leven erg moeilijk maakt.
Het verhaal wordt afwisselend vanuit twee verschillende standpunten verteld. Enerzijds vanuit het standpunt van de jonge Tanne en wat zij ervaart en beleeft in die eerste helft van de twintigste eeuw. Het is een tijd waarin het geloof nog sterk aanwezig is en waarin wordt gedreigd met hel en verdoemenis.
Anderzijds is er het nuchtere, hedendaagse standpunt van Yara en hoe zij aankijkt tegen het leven en hoe zij zich tracht in te leven in de problemen van haar grootmoeder. Maar ook zij heeft haar twijfels, en niet in het minst over haar eigen moeder. Die op haar beurt beïnvloed werd door de houding haar moeder Tanne.
Als geen ander weet de auteur deze standpunten in elkaar te verweven tot een intrigerend geheel dat een diepe indruk achterlaat bij de lezer.
De personages en de gebeurtenissen zijn zo levensecht beschreven dat de lezer de heide bijna kan ruiken als Tanne er ’s nachts rondstruint om kruiden te zoeken of als Yara er de schapen hoedt. Net als bij vorige verhalen heeft de auteur haar research bijzonder grondig gedaan en een fictief verhaal geschreven met reële gebeurtenissen en personages. En al lijkt het een ‘dun’ boekje, het bevat zó’n rijk verhaal dat dit nog lang nazindert bij de lezer.
Een bijzonder sterke aanrader!

Pol Van Damme - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414379

Aantal pagina's
170

Prijs
€15,99