Duivelmaeker

De vijftienjarige Faye raakt helemaal overstuur als ze mensen om haar heen ziet veranderen in monsters. Ze is er erg angstig door en vreest dat ze gek wordt. Daarbij krijgt ze ’s nachts dromen die bijzonder realistisch overkomen. Daarin kijkt ze door de ogen van Jeroen Bosch naar zijn leefwereld en hoe hij zelf de wereld ervaarde. Ze komt erachter dat de schilder vijfhonderd jaar geleden heel lang tegen het Kwade heeft gestreden. Een strijd die blijkbaar nog niet voorbij is.

Dit verhaal wil de lezer op een ontspannende manier kennis laten maken met de wereld waarin Jeroen Bosch leefde. De auteur doet dit door het hoofdpersonage Faye over Jeroen Bosch te laten dromen. Daarnaast ‘ziet’ Faye de mensen rondom haar veranderen in ‘duivels’, figuren die terug te vinden zijn in de schilderijen van Jeroen Bosch. Naar haar omgeving toe wil Faye niets laten merken, maar dat lukt niet echt. Ze vreest dan ook dat de mensen om haar heen en vooral haar ouders haar als gek zouden bestempelen. Faye draagt ook een zwaar geheim met zich mee, waarover ze zich erg schuldig voelt. Dat geheim geeft haar echter ook de kracht om door te zetten en haar taak te vervullen. Al wordt het niet helemaal duidelijk hoe ze er toe komt die taak op zich te (moeten) nemen.
Het verhaal komt in de eerste helft heel realistisch over. Faye is geschokt door de dingen die ze ziet. Ze zoekt hulp maar wil dat voor de buitenwereld verborgen houden en probeert zo normaal mogelijk over te komen op school of thuis. Ze gaat ook op zoek naar de schilder zelf; op internet en in het museum in Den Bosch zelf. Verder in het verhaal neemt de fantasie het over en doet Faye dingen die nog moeilijk realistisch herkenbaar zijn om te eindigen in een soort magisch-realistisch slot.
Het verhaal leest vlot, de personages komen levensecht over en de dialogen zijn vloeiend. Het verhaal wil vooral een beeld geven van het leven van Jeroen Bosch – waar echter weinig over geweten is – en de geschiedenis van de stad Den Bosch vijfhonderd jaar geleden. Midden in het boek zijn enkele foto’s opgenomen van schilderijen van Jeroen Bosch die belangrijk zijn voor het verhaal.
Achteraan het verhaal heeft de auteur een stukje opgenomen met daarin enkele feiten over Jeroen Bosch die wel gekend zijn.
Aangename mix van fantasie en werkelijkheid met een mystiek einde. Goed voor heel wat uren leesplezier.

Pol Van Damme - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Bianca Mastenbroek

Illustrator
JeRoen Murré   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2016

ISBN
9789051165135

Aantal pagina's
332

Prijs
€15,95