Dubbel Doortje

Coverafbeelding van: Dubbel Doortje

Trefwoord(en)
slapen
nacht
fantasie
uniek zijn
verwondering

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Wat een fijn weerzien met deze Dubbel Doortje, een voltreffer van André Sollie uit 2004. Achttien jaar geleden en nog steeds eigentijds, het bevestigt het grote talent van deze meester-illustrator én -poëet.
Het verhaal is één lang gedicht op rijm, gespreid over vele imponerende prenten. Een gelaagd verhaal vol fantasie en verwondering en uiterst herkenbaar voor kleine dreumesen.
Als het maanlampje aangaat moet Doortje gaan slapen. Maar dat lukt nog niet. Ze kijkt naar haar lichaamsdelen en vindt zichzelf heel bijzonder, want ze heeft van alles twee: twee ellebogen, twee ogen, twee rijen witte tanden, twee tepels en later borsten, en nog meer… Maar dan ontdekt ze haar ene neus, haar ene kin, haar ene mond, … Terwijl ze vermoedt dat ze toch niet zo apart is, wordt ze moe en is ze aan dromen toe. Maar voor het lampje uitgaat, denkt dat ene hoofd van haar toch nog iets heel liefs voor haar alleen…

In de eenvoudige maar gevarieerde tekst kan de auteur al zijn dichterstalent kwijt. Tussen de vrij objectieve woorden door (Doortje ontdekt haar lichaam), lees je haar karakter en haar emoties glashelder. De korte zinnetjes dringen een ritme op dat leuk is om voor te lezen en de wisselende rijmschema’s voorkomen voorspelbaarheid.
De kleurrijke, ongewone illustraties houden je aandacht vast en prikkelen je verbeelding als in een droom. Een droomwereld waarin de wetten van de logica onderuit worden gehaald en waar de emotie en de fantasie het halen op de rede. Doortjes fantasieën en associaties zijn bruut geschilderd met felle kleuren op zwarte pagina’s. Op de linkerpagina’s, waar de korte blokjes tekst afgedrukt staan, zie je ook nog eenvoudige, haast kalligrafische, zwarte penseeltekeningen die eveneens verder borduren op Doortjes fantasieën.
Een heerlijk en gevoelig prentenboek vol fantasie, voor het slapen gaan en voor alle momenten ervoor en erna… Voor klein én groot.
Fijn dat er soms van die heerlijke prentenboeken terug van onder het stof worden gehaald…

Eric Vanthillo - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
André Sollie

Illustrator
André Sollie

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045128047

Aantal pagina's
36

Prijs
€16,99