Droomopa

Coverafbeelding van: Droomopa

Trefwoord(en)
grootvaders
dood
dromen
fantasie
afscheid

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Als Thomas bij zijn grootouders gaat logeren, sterft opa onverwacht. Oma tracht haar kleinzoon erovoor te behoeden, maar Thomas is nieuwsgierig en wil alles weten. Zo ziet hij zijn opa liggen op bed met een glimlach op zijn mond. En zoveel meer…
Verroen schrijft met sobere pen dit fijngevoelige verhaal, waarin de band tussen kleinzoon en grootvader herkenbaar, mooi en pakkend beschreven wordt. Hij weet in zijn verhaal verschillende standpunten rond de dood aan bod te laten komen, zodat het geheel een genuanceerd verhaal wordt dat troost en verheldert.
De realistische hoofdstukjes wisselen elkaar af met fantasierijke hoofdstukken over opa die steeds droomde van eigenzinnige daden. Zoals vallen van een vierhonderd verdiepingen hoge flat, het laten van een wind in een paleis tussen allemaal deftige mensen, proberen te vliegen als een duif, groeien tot je de wereld kan overzien, en meer. Deze dromen typeren opa als een bijzondere man waarnaar Thomas echt wel opkijkt. De afwisseling van beide hoofdstukken maakt het ganse verhaal bijzonder en apart.
Dematons versterkt dit met haar poëtische prenten. Zeker de droomsequenties zijn pareltjes vol kleur en emotie.
Een fijn leesboekje rond de dood dat troost kan bieden voor wie ermee te maken krijgt, maar even goed lekker wegleest voor ieder ander.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2019.

Eric Vanthillo - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Dolf Verroen   

Illustrator
Charlotte Dematons

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025876524

Aantal pagina's
36

Prijs
€13,50