Dromer

Coverafbeelding van: Dromer

Trefwoord(en)
kiezen
vriendschap
sciencefiction

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In een toekomstige maatschappij wordt iedereen op zijn zestiende verjaardag aan een bepaalde groep van de samenleving toegevoegd. Je bent een denker of een doener. Dromers zijn er bijna niet meer en de beslissers regeren vanuit de Citadel de samenleving met ijzeren hand. Wie niet in de pas loopt wordt opgesloten. Sommigen weten dit te ontlopen en ‘verdwijnen’ naar een ongekende plaats, een eiland, waar ze in vrijheid kunnen leven. Dromer voelt zich geen denker zoals beslist werd. Hij wordt dan ook opgesloten. Kan hij ook ontsnappen naar het eiland?

Een zoveelste variant op een distopische samenleving die voorhoudt het beste met de mensen voor te hebben, maar door de macht van enkelen een onleefbare maatschappij creëert waarin mensen niet gelukkig kunnen leven.
Uiteraard komen er mensen in opstand en het verhaal draait om de manier waarop zij hopen om de heersende Beslissers ten val te brengen en een nieuwe, betere maatschappij te beginnen.
De geschetste maatschappij heeft wel een aantal vreemde eigenschappen. Enerzijds bijzonder technologisch, anderzijds eerder ouderwets met symbolische elementen zoals zwaarden en witte gewaden. Ook het eiland en de manier van (over)leven komt niet helemaal geloofwaardig over.
Het slot is niet helemaal hoopgevend omdat er wordt open gelaten of het na de opstand beter zal zijn of niet.
Elk deel van het verhaal wordt voorafgegaan door een zwarte bladzijde met een citaat in witte letters dat de lezer wil doen nadenken. Misschien is dat wel de grootste verdienste van het verhaal: de lezer aanzetten tot nadenken over de manier waarop men in de toekomst een maatschappij opbouwt waarin mensen zichzelf en gelukkig kunnen zijn.

Bekroond met de Kleine Cervantes 2018.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Saskia Maaskant   

Uitgeverij
Davidsfonds   


Jaartal
2016

ISBN
9789059088030

Aantal pagina's
324

Prijs
€15,99