Driesterrenkroon

Coverafbeelding van: Driesterrenkroon

Trefwoord(en)
fantasy
avontuur
magie
machtsstrijd

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

In een oude profetie over het land Toronië zullen drie koningskinderen hun tirannieke vader van de troon stoten om de vrede in het land te herstellen. Als op een nacht een drieling geboren wordt op het kasteel, kunnen ze slechts gered worden door de magie van de tovenaar Melchior. De baby’s worden naar drie uithoeken van het land gebracht om buiten het zicht van de koning op te groeien tot hun tijd komt. Onwetend van elkaars bestaan groeien de kinderen op. Elk hebben ze een bijzondere gave die hen mogelijkheden geeft om uitzonderlijke daden te stellen.
Er broeit verzet in Toronië. De tijd van de koningskinderen lijkt aangebroken. Maar beseffen ze het zelf wel? En zullen ze voldoende steun krijgen tegen het machtige leger van de genadeloze koning Brutan?

Dit fantasyverhaal neemt de lezer mee naar een fictief land dat gestoeld is op een middeleeuws model. Er zijn ridders, kastelen, strijders te paard en kleine dorpjes met een landelijke bevolking. Verzet wordt onderdrukt door het leger van de koning. Er is ook een oude tovenaar die ervoor zorgt dat een oude profetie in gang kan worden gezet, maar zich verder niet mengt met de gebeurtenissen. Hij, of zijn leerlinge, mengen zich enkel tijdens enkele beslissende gebeurtenissen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld. In de proloog vanuit het standpunt van Melchior en daarna afwisselend vanuit het standpunt van één van de koningskinderen die ondertussen dertien jaar zijn geworden. Zelf zijn ze zich niet bewust van de profetie en hun aandeel daarin. Naargelang het verhaal vordert, nemen ze één voor één hun rol op om zodoende de profetie in vervulling te kunnen laten gaan. Maar de situatie in het koninkrijk Toronië is er niet op verbeterd en er zijn enkele anderen die de koningskinderen willen gebruiken om zelf meer macht te krijgen. Na heel wat avonturen komt het tot een ultiem treffen dat echter niet het gewenste resultaat heeft. Het vervolg zal de lezer moeten ontdekken in een tweede deel.
Er zijn al verschillende boeken die een verhaal bevatten dat uitgewerkt is rond dit thema. Dit verhaal is dus een zoveelste variatie. Al vloeit er in dit verhaal behoorlijk wat bloed doorheen. Dat neemt de lezer er nog wel bij naast de magie en de fantasy. Maar naarmate de finale nadert, krijgt het verhaal een griezelig horrortintje. Mogelijk wel nodig voor het verhaal maar het tast de geloofwaardigheid van het geheel wel aan.
De drie hoofdpersonages zijn niet evenwichtig uitgewerkt. Eén van de kinderen, Agulfus, is veel meer en uitgebreider geschetst. Zijn twijfels, medeleven en gevoelens komen uitgebreid aan bod. Het meisje Elodie – dat in luxe is opgegroeid – past zich wel bijzonder snel aan als ze zich bij de opstandelingen aansluit en ook haar gedrag verandert erg snel. Tarlan, het derde koningskind dat in de moeilijkste omstandigheden opgroeide, is eerder recht door zee en houdt zich meer bezig met zijn ‘ploegje’, de dieren die van hem meer aandacht krijgen dan de mensen.
De ‘slechten’ worden zo beschreven dat ze in-en-in slecht overkomen bij de lezer. Dan is er nog het personage van Nynus, de koningszoon die héél wisselende karaktertrekken vertoont. Iets waarop Agulfus – die zijn vriend werd – en ook de lezer geen vat krijgt.
Het verhaal telt wel heel veel bladzijden, maar door de fijne letter in een ruime bladspiegel leest het verhaal erg vlot en aangenaam. De spanning wordt stelselmatig opgebouwd en leidt naar een alles omvattend slot.
Een verhaal met heel wat avonturen en fantasy elementen dat niet echt origineel is en door zijn vreemde finale niet helemaal kan overtuigen.

Pol Van Damme - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
J.D. Rinehart

Uitgeverij
Manteau   


Reeks
Driesterrenkroon

Jaartal
2016

ISBN
9789002260049

Aantal pagina's
477

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Crown of Three

Vertaler(s)
Rob van Moppes