Drie zotte zussen

aanrader Coverafbeelding van: Drie zotte zussen

Trefwoord(en)
dood
familie
afscheid
rouwverwerking

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

“Nog niet zo lang geleden, niet zo ver hiervandaan, waren er eens drie zussen. Zotte zussen.”
Met deze proloog opent het pakkende prentenverhaal waarin niets is wat het lijkt. Of beter gezegd: waarin niets loopt als gepland en gedacht. Zowel voor de zussen niet als voor de lezer/kijker.
Het verhaal start met de drie zotte zussen: Grote Zus, Kleine Zus en Zusje Tussenin. Grote Zus was wild en druk, Zusje Tussenin zot en zacht en Kleine Zus kalm en lief. Zij hadden elk hun talent en ze deden bijna alles samen. Soms waren ze verschrikkelijk, soms waren ze geweldig. Maar altijd in elkaars buurt.
Tot… Op een dag werd Zusje Tussenin ziek en het ging niet over. Wat de andere zusjes vreesden gebeurde: Zusje Tussenin verdween. Het was alsof zij nu alles kwijt waren, niets klopte nog. Heel hun leven veranderde van de ene dag op de andere. Hun huis werd donker en stil. En het duurde onnoemelijk lang. Tot Grote Zus er genoeg van had en op zoek ging in de lege kamer van Zusje Tussenin…

Hier wordt een zwaar thema aangesneden met de nodige lichtheid en fantasie. Dit maakt het geheel aanvaardbaar. Je voelt als lezer het immense verdriet en je doorloopt met de zussen het ganse proces van afscheid nemen. Het einde biedt troost en laat je achter met een licht gevoel van aanvaarding. Goeminne wikt en weegt haar woorden en schrijft poëtische zinnen die sober en kernachtig zijn. Geen woord te veel.
Chielens vat dit alles in pakkende beelden die het proces volgen. Zij schildert en tekent sfeerbeelden die je inpalmen en associeert vrijelijk op de emoties. Zij boort een diepere laag aan die je doet voelen, net als de pakkende tekst.
Zo werken tekst en illustraties op elkaar in en vullen ze elkaar aan tot een pakkend, liefdevol verhaal dat je niet zomaar naast je neerlegt.
Zoveel liefde in een verhaal over missen en afscheid nemen, realistisch en tegelijkertijd die realiteit ver overstijgend, dat verdient het label ‘aanrader’!

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Siska Goeminne   

Illustrator
Trui Chielens

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912823

Aantal pagina's
52

Prijs
€14,95