Drengr

Coverafbeelding van: Drengr

Trefwoord(en)
avontuur
vikingen
sagen
eigenwaarde

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

De tienjarige Sigi is het tegengestelde van wat Vikingen zijn. Dus niet stoer, dapper en sterk. Hij wordt dan ook gepest en omdat alles wat hij doet altijd verkeerd afloopt, zegt iedereen dat hij ongeluk brengt. Na een zoveelste aanvaring met de zoon van het stamhoofd krijgt Sigi een laatste kans om te bewijzen dat hij één van hen is. Met een boot en een bijl wordt hij op een onmogelijke missie naar de Oerzee gestuurd. Sigi weet niet hoe daar aan te beginnen.

De auteur heeft een aantal elementen uit de Noorse sagen in dit verhaal verwerkt. Ook de namen van enkele personages zijn daarvan afgeleid.
De lezer moet even aanpassen aan het feit dat er ook sprekende dieren in het verhaal voorkomen en door iedereen als heel normaal worden beschouwd. Eens dit aanvaard, krijgt de lezer een boeiend verhaal met gekende ingrediënten. Een eerder schuchter kind wordt uitgestoten uit de gemeenschap met een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht. Maar net omdat hij anders is en anders reageert op gebeurtenissen lopen die niet zoals ‘echte’ Vikingen zouden denken. Doordat hij steun en waardering krijgt, evolueert hij ook van iemand die het gewend is dat alles misloopt tot een jonge kerel met een eigen wil en doorzettingsvermogen. Daardoor krijgt het verhaal iets meer dan enkel het avontuur dat Sigi beleeft. Het bevat enkele tips die jonge kinderen kunnen doen inzien dat iedereen respect en waardering verdient en niet iedereen stoer en heldhaftig moet zijn om dingen tot een goed einde te kunnen brengen.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Sigi. De dialogen zijn vlot en de verhoudingen tussen de personages komen herkenbaar over.
Elk hoofdstuk begint met een paginagrote illustratie die iets over het hoofdstuk duidelijk maakt en ook runen bevat. Die worden achteraan in het boek verklaard. De auteur nodigt de lezer ook uit om zelf met de runen aan de slag te gaan.
Vlot lezend verhaal dat een aantal elementen uit de Noorse sagen bevat.
Het lezen zeker waard!

Pol Van Damme - april 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Aron Dijkstra   

Illustrator
Aron Dijkstra   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684260

Aantal pagina's
225

Prijs
€18,99