Drakenvuur

Coverafbeelding van: Drakenvuur

Trefwoord(en)
draken
avontuur
fantasy
parallelle werelden

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Reinout is een echte ‘nerd’ die niet uit de bibliotheek weg te slagen is en daar alles wil lezen en leren. Hij is aan boeken met de letter ‘d’ geraakt en daar is hij erg geïnteresseerd geraakt in alles wat met draken te maken heeft. Yorna, een vriendin, wil hem af en toe wel van zijn boeken weghalen. Door een erg vreemd boekje komen ze in contact met een vreemde professor die hen naar een parallelle wereld stuurt waar draken leven. Ze raken betrokken in de strijd tegen de tirannieke Ravenick en diens volgelingen. Ze moeten bedreigde draken redden en zo ook hun eigen wereld verlossen van een vreemd natuurfenomeen. Maar er zijn kapers op de kust.

Doorheen dit verhaal wil de auteur ook enkele ‘wijsheden’ meegeven aan de lezer. Weten is goed, maar bewegen is noodzakelijk; hulp bieden aan wezens in nood, samen overleggen en dan beslissen is beter dan iemand die zijn eigen wil doordrukt… Helaas gaan deze tips bijna volledig verloren in het weinig herkenbare fantasyverhaal. Alleen al hoe de twee kinderen in het verhaal worden geschetst, komt weinig geloofwaardig over. Ze overleggen, redetwisten of voeren gesprekken op de meest onmogelijke momenten.
De manier waarop ze in de parallelle wereld moeten komen is al even ongeloofwaardig. De gebeurtenissen in die parallelle wereld zijn weinig spannend. Ook al doordat het ‘taaltje’ dat de draken spreken niet erg duidelijk is en voor een aantal kinderen uit de beoogde leeftijdsgroep voor verwarring zal zorgen en de taalregels niet volgt. Van een spanningsboog is weinig sprake en de lezer gaat al snel ‘schuin doorlezen’.
Dan zijn er nog de noodzakelijke slechteriken die duistere bedoelingen hebben met de draken. Maar ook zij zijn gewoon karikaturaal en niet geloofwaardig geschetst.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Yorna, die erg opkijkt naar de kennis van Reinout, maar daarnaast meer praktisch is ingesteld. De tekst staat op een ruime bladspiegel die het lezen makkelijk maakt. Enkele donkere zwart-wit illustraties verluchtigen het verhaal.
Een drakenverhaal dat helaas weinig vuur bevat en niet herkenbaar overkomt.
Jammer voor een verhaal dat door de flaptekst en coverillustratie aantrekkelijk lijkt.

Pol Van Damme - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Folkert Oldersma   

Illustrator
Joachim Sneyers

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044835793

Aantal pagina's
185

Prijs
€14,95