Dop

Coverafbeelding van: Dop

Trefwoord(en)
mysteries
vertrouwen
dorp

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Dop werkt als hulpje in de molen en leert zo de knepen van het vak. Ze is er gelukkig en als ze meel rondbrengt naar de bakkers van het dorp, helpt ze armere mensen door hen af en toe een krentenbol toe te steken. Maar plots worden er mensen in het dorp ziek. En het worden er alsmaar meer. Er wordt vermoed dat er iets met het meel aan de hand is. Dop, die door een aantal mensen al scheef wordt bekeken, wordt ervan beschuldigd de mensen te willen vergiftigen. Hoe kan ze haar onschuld bewijzen?

Een verhaal met een morele les die nogal sterk in de verf wordt gezet. Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemd dorp op het platteland in een lang vervlogen tijd zonder auto’s, telefoons of andere moderne dingen. Het dorp is ook opgedeeld in twee ‘buurten’. Een rijke buurt en een arme buurt. De welstellende mensen hebben weinig of geen contact met de armere mensen en kijken er zelfs op neer.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van Dop. De lezer weet dan ook niet meer dan wat Dop meemaakt, zegt en doet.
Waarom Dop bij de molenaar werkt en waarom er over haar geroddeld wordt, komt de lezer gaandeweg te weten.
Toch weet het verhaal niet helemaal te overtuigen. De samenleving in het dorp komt niet erg geloofwaardig over, de personages denken en handelen nogal stereotiep en het doen en laten van Dop is eveneens niet erg realistisch te noemen.
Het duurt ook een hele tijd vooraleer er enige spanning in het verhaal gecreëerd wordt, waardoor de lezer mogelijk de moed verliest op verder te lezen.
Al bij al een weinig overtuigend verhaal met een heel erg wensvervullend einde.

Pol Van Damme - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jonne Kramer

Uitgeverij
Billy Bones   


Jaartal
2020

ISBN
9789463850285

Aantal pagina's
204

Prijs
€18,99