Doolhof der Dimensies – Jane Doe, deel 1

Coverafbeelding van: Doolhof der Dimensies – Jane Doe, deel 1

Trefwoord(en)
fantasy
andere werelden
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Het Slot domineert het eiland Bluehaven waar Jane en haar vader wonen. Beide zijn gedoemd om ergens in een kelder te leven, want de bewoners houden hen verantwoordelijk voor de Nacht van alle Onheil. Als een hevige aardbeving het eiland treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane een lange zoektocht. Er blijkt echter veel meer aan de hand te zijn. Met de hulp van een bedrieger en een pyromaan gaat Jane op zoek, doorheen een oneindig labyrint van diverse werelden. Waar een heerszuchtig figuur angst en vernieling zaait.

In eerste instantie krijgt de lezer moeilijk vat op het verhaal. De beschreven situatie waarin Jane en haar vader zich bevinden, lijkt weinig herkenbaar. Als de lezer doorzet, krijgt hij/zij een beter zicht op het gegeven.
De auteur creëert een bijzonder vreemde wereld die eindeloos groot is, waarin verschillende werelden in elkaar overgaan en waarin alles kan gebeuren. Terwijl deze wereld zich helemaal buiten de ‘normale’ werelden bevindt. Het is een onherkenbare wereld die de lezer zich maar moeilijk kan voorstellen en waarin tijd en ruimte anders verlopen dan in de gekende reële wereld. De gebeurtenissen volgen elkaar wel op, maar uitgebreide beschrijvingen halen soms de vaart uit het verhaal. Dan bestaat het gevaar dat de lezer ‘schuin’ gaat doorlezen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jane, in de ik-vorm. De lezer ziet haar wereld en de gebeurtenissen dan ook enkel door haar ogen. Wat zij meemaakt, ervaart, denkt en doet en hoe zij andere personages ziet.
Door die ongebreidelde fantasy kan de auteur eender welke gebeurtenis naar zijn hand zetten om zijn personages in te laten ronddwalen of te laten achterna zitten door allerhande wezens en figuren.
In de finale eindigt het verhaal met een zoveelste plotwending die een vervolg zal kennen in een volgend deel.
Een fantasyverhaal dat erg veel inlevingsvermogen van de lezer vraagt en in een tweede deel verder zal gaan.

Pol Van Damme - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jeremy Lachlan   

Uitgeverij
Baeckens Books   
Fantoom   


Reeks
Jane Doe

Jaartal
2019

ISBN
9789059247109

Aantal pagina's
410

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Jane Doe and the Cradle of All Worlds

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels
Creative Difference