Doodgewoon

aanrader Coverafbeelding van: Doodgewoon

Trefwoord(en)
dood
verdriet
rouwverwerking
poëzie

Genre
poëzie

Vanaf
10 jaar

Westera troost, ontroert, verrast, en doet zoveel meer met haar woorden en haar fijngevoelige verzen op rijm over de dood. Nergens geforceerd en vaak met een lichte humor of zelfspot. Zij gaat geen enkel onderwerp uit de weg: kindersterfte, zelfdoding, euthanasie, reïncarnatie, onsterfelijk zijn, bijna-dood-ervaring, dieren die sterven, crematie, moederdag zonder moeder, …
Ook andere culturen komen ruim aan bod: sterven op de heilige berg Narayama in Japan, hemelbegrafenis hoog in de bergen bij de heilige gieren in Tibet, Arabische klaagvrouwen, Fiesta de los Muertos in Mexico, … Enkele treffende voorbeelden ter illustratie:Over slapen schrijft zij: “Slapen is een beetje dood zijn. Het is de dood voor even, en daarna weer verder leven.” En in een ander gedicht schrijft zij over sterven: “Gaan sterven voelt als slapen gaan om eens weer op te mogen staan. Ooit in een ander leven.”
Over missen besluit zij een gedicht pakkend: “Ik mis je nergens echt het ergst, maar altijd overal.”
Over een kind dat gestorven is: “Dode opa’s, dode oma’s, dode dieren kan ik aan. Maar een meisje van groep zeven hoort nog lang niet dood te gaan.”
En over een demente opa wiens as verstrooid werd: “En zomaar opeens was hij dood. Gewoon in zijn slaap overleden. Eerst was hij alleen maar verstrooid, nu dwarrelt zijn as naar beneden en is hij verstrooider dan ooit.”
Zo zijn er nog veel meer pakkende zinnen en gedichten die je stuk voor stuk zou willen bijhouden, koesteren, diep in je hart meedragen.
Weve’s illustraties zijn al even divers als de gedichten. Zowel qua techniek als qua onderwerp of qua stijl. Zij voelt elk gedicht goed aan en maakt er een passende illustratie bij die soms grappig is, soms treffend, soms ironisch, soms diep ontroerend, … Met een enkele blik of een eenvoudige lijn weet zij je aandacht te grijpen en vast te houden, met een gevarieerd kleurenpalet weet zij sferen op te roepen die beklijven. Zoals de immense schaduw van de vader die niet meer is over het jongetje met bal. Of het hinkelpad met vlinder waarvan een aantal vakken zijn doorkruist. Of de vingerprint op de jas die van oma was. Of …
Wat het geheel afmaakt, is het ontwerp en de totale opmaak door Bockting Ontwerpers uit Amsterdam: de linnen stofrug, de drie (!) leeslinten, de uiterst fraaie composities van tekst en tekeningen, en vooral: de afgesneden pagina’s die delen verbergen en sferen kunnen doen omslaan door kleine veranderingen. Origineel!
Dit boek is duidelijk een topper, een blijver, een absolute aanrader voor wie met de dood te maken heeft (als troostboek) en voor ieder ander.

Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2015, de Gouden Griffel 2015 en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2015.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2014

ISBN
9789025756680

Aantal pagina's
110

Prijs
€19,95