Donker Blauwe Woorden

Coverafbeelding van: Donker Blauwe Woorden

Trefwoord(en)
rouwen
verdriet
vriendschap
liefde
boeken
lezen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Henry en Rachel waren beste vrienden. Tot Rachel drie jaar geleden verhuisde en niets meer van zich liet horen. Althans, dat is Henry’s kant van het verhaal. Rachel schreef hem op de laatste dag voor haar vertrek een liefdesbrief. Toen ze geen antwoord kreeg, besloot ze zich over Henry heen te zetten. Wanneer Rachel drie jaar na de brief terugkeert, is er teveel veranderd om zomaar opeens weer vrienden te worden. De tweedehandsboekenwinkel van Henry’s vader brengt hen stap voor stap weer dichter bij elkaar. Rachel krijgt er een zomerbaantje aangeboden om de Brievenbibliotheek te catalogiseren. In de Brievenbibliotheek mogen klanten in de boeken schrijven. Kanttekeningen, brieven, of simpelweg onderlijnde regels, Rachel ontdekt dat het meer is dan een selectie volgekrabbelde tweedehandsboeken. De vele uren die ze samen doorbrengen zorgen ervoor dat ze elkaar en hun verleden stilaan beginnen te begrijpen.

Donkerblauwe woorden speelt zich af in een Australische boekenwinkel. Het verbaast dan ook niet dat het thema boeken is. Henry is gek op boeken en praat er graag over. Rachel is dankzij haar vakantiebaantje elke dag druk in de weer met de Brievenbibliotheek. Allebei vinden ze op hun manier troost in boeken en verhalen. In de drie jaar dat ze elkaar niet gezien hebben, hebben ze allebei met verlies te maken gekregen. Henry’s ouders zijn uit elkaar en zelf wordt hij aan het lijntje gehouden door zijn vriendin. Rachel heeft haar broer, met wie ze een ijzersterke band had, verloren aan hun geliefde oceaan. Het boek staat bol van pijn, maar nog meer van liefde. De liefde tussen Rachel en haar broer, tussen Henry en zijn gezinsleden en tussen de geheimzinnige auteurs van de brieven in de Brievenbibliotheek. Alle personages, soms is het grote aantal nevenpersonages een tikje overweldigend, hebben hun portie pijn én liefde gehad. Als lezer kan je je helemaal verliezen in hun prachtige, maar vaak ook schrijnende liefdesrelaties.
Per hoofdstuk wisselt het vertelperspectief tussen Rachel en Henry. Zo kom je als lezer meer te weten dan wat de personages zelf weten. Toch blijven er genoeg  geheimen over om het boek spannend te houden. Zo blijft de liefdesbrief van Rachel en de reden waarom Henry niet antwoordde lang een mysterie. Donkerblauwe woorden is een mooi boek voor échte boekenliefhebbers. Het niet zo gelukkige einde zal nog lang blijven nazinderen.

Mathilde Lemm - augustus 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Cath Crowley   

Uitgeverij
Young & Awesome   


Jaartal
2017

ISBN
9789025872670

Aantal pagina's
352

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Words In Deep Blue

Vertaler(s)
Ans Van der Graaff