Donder

aanrader Coverafbeelding van: Donder

Trefwoord(en)
toekomst
machtsstrijd
overleven
dood
dystopie

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Na ‘Zeis’ en ‘Cumulus’ is ‘Donder’ de afsluiter van de dystopische trilogie waarin de mensheid de dood overwonnen heeft en Zeisen ervoor moeten zorgen dat er geen overbevolking komt. En wat een afsluiter! Opnieuw sleurt de auteur je mee in zijn fascinerende wereld en laat je vol spanning meeleven met zijn intrigerende hoofdpersonages.

Na het zinken van het kunstmatige eiland Endura, waardoor alle Grootzwaarden en andere belangrijke Zeisen omkwamen, beweert Zeis Goddard dat hij net daarvoor nog verkozen was tot de nieuwe Hoge Kling van MidMerika. Hij schuift alle schuld aan het zinken van Endura op Rowan, die daardoor als grootste misdadiger ter wereld bekeken wordt. Ook al is hij omgekomen in Endura. Terwijl Zeis Goddard regels aanpast en steeds meer macht krijgt, wordt een bergingsactie gestart om de Kluis van Verleden en Toekomst, die mee gezonken is, boven water te halen. Daarin zitten immers de diamanten voor de Zeisringen. En nog meer, wat een grote verrassing is voor Zeis Possuelo wanneer hij de kluis opent.
Sinds het zinken van Endura is er veel veranderd. De Cumulus praat nog maar met 1 persoon, waardoor iedereen plots Onzindelijke geworden is. De Cumulus blijft wel het dagelijkse leven controleren, maar hij negeert alle vragen en lijkt helemaal stilgevallen. Die ene persoon, Greyson, leeft bij de tonisten, die hem nu vereren als De Tol. Hoewel hij zichzelf niet belangrijk vindt en niet uit is op macht, blijkt hij een cruciale rol te spelen in de toekomst van de mensheid.
Dat geldt ook voor Zeis Faraday, die samen met bibliothecaris Munira belandt op een blinde vlek van de Cumulus. Ze zoeken er uit wat de vluchtweg van de oprichters van de Orde is, maar vinden enkel ruïnes en een afgesloten deur waar twee zeisringen nodig zijn om die te openen. Maar ze zijn er slechts met z’n tweeën. Tot de Cumulus hulp stuurt.

Over dit boek valt zoveel te vertellen dat het moeilijk is om te kiezen wat je vertelt, zonder al te veel prijs te geven van het verhaal. Want al die spannende zaken die tegelijk gebeuren krijg je uitgebreid te lezen. Dagboekfragmenten van Zeis Faraday, bekendmakingen van Sublime Kling Goddard, testprogramma’s van de Cumulus die zichzelf aan het verbeteren is, getuigenissen over de Tol met commentaar en analyses: dat wisselt allemaal af met de vele acties en gebeurtenissen bij Goddard, Greyson en de tonisten, Faraday en jawel, Citra en Rowan. Het gruwelijke machtsmisbruik van Goddard is ontembaar en maakt zelfs zijn naaste tegenstanders ongemakkelijk. Maar ook talrijke intriges bij zijn tegenstanders maken het niet gemakkelijk om hem zomaar uit te schakelen. De hele wereld raakt betrokken bij deze machtsstrijd. Maar het verzet groeit en wordt stap voor stap groter, met de hulp van de Cumulus.
Het is fascinerend hoe je wordt meegesleurd in deze dystopische wereld. De hoofdpersonages zijn stuk voor stuk krachtig en sterk en heel geloofwaardig. Door alles vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, krijgt de lezer een compleet beeld van wat zich afspeelt. Dat maakt het geheel spannend en dreigend.
De cover is ook weer indrukwekkend. Door de cover van ‘Cumulus’ opnieuw te gebruiken, maar er een persoon centraal aan toe te voegen, wordt onmiddellijk duidelijk hoe belangrijk de Tol is in dit hele verhaal. Zonder hem en zijn contact met de Cumulus zou de mensheid verloren zijn. Dat beweert de Cumulus…
‘Donder’ is een aanrader van formaat, maar je moet eerst ‘Zeis’ en ‘Cumulus’ lezen want anders begrijp je niets van deze uitzonderlijke wereld.
Een onvergetelijke trilogie!

Mik Ghys - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Neal Shusterman   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2023

ISBN
9789028979741

Aantal pagina's
612

Prijs
€22,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Toll

Vertaler(s)
Lydia Meeder