Don en Sjon en de zeven pissebedden

Coverafbeelding van: Don en Sjon en de zeven pissebedden

Trefwoord(en)
vriendschap
humor
korte verhalen
sprookjesfiguren

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Don en Sjon zijn vrienden. Sjon is een grote, witte eend met een zwarte hoed, Don is klein, zwart en heeft een witte hoed. Ze wonen samen in een huisje aan het water en maken grappige dingen mee. In dit boek staan 5 korte verhalen over hun belevenissen. Zo ontmoet Don een kabouter, Baardje, die een van de zeven dwergen van Sneeuwwitje kent. Die willen ze wel eens bezoeken. Wanneer ze de volgende dag Baardje weer ontmoeten, heeft hij zijn baard laten knippen. En hij is op zoek naar een kikker, want dat zou wel eens een betoverde prins kunnen zijn.
Als Don op een dag thuiskomt, vindt hij een brief. Maar omdat Sjon en hij niet kunnen lezen, gaan ze naar uil Ursula. De brief blijkt van haar te zijn, en nu mag ze hem nog zelf voorlezen ook. En een antwoord schrijven aan zichzelf.
Wanneer Don de wormen Pa en Mu uitnodigt om te komen eten, blijkt dat toch minder gezellig dan hij verwacht had. Misschien is afspreken met de pissebedden gezelliger?

Deze grappige, korte verhalen zijn zeer uitnodigend. De tekst is eenvoudig en toch uitdagend, met vlotte dialogen. Aantrekkelijke illustraties in zachte kleuren staan op de bovenste helft van de bladzijden. Onderaan staat de tekst die aansluit bij die illustraties, zodat het voor de lezer mooi bij elkaar past. Er zit eenvoudige, duidelijke humor in de verhalen, die door jonge lezers erg gesmaakt wordt. Zoals Baardje die zijn baard afknipt maar toch Baardje blijft heten, of uil Ursula die een brief aan zichzelf moet schrijven in naam van Don en Sjon.
Deze verhalen zorgen voor heel wat leesplezier. Waardoor dit boek perfect past in de reeks Tijgerlezen, die leesplezier voorop stelt. De grappige verhalen met veel illustraties werken zeer uitnodigend voor jonge lezers. Het eerste boek dat verscheen over deze twee vrienden, ‘Die kleine is Don, de lange is Sjon’, won een Zilveren Griffel. Dit is reeds het derde boek met vrolijke verhalen over dit ongewone duo.

Mik Ghys - juni 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Catharina Valckx   

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Tijgerlezen

Jaartal
2023

ISBN
9789045128757

Aantal pagina's
103

Prijs
€14,99