Doeboek Mondriaan

Coverafbeelding van: Doeboek Mondriaan

Trefwoord(en)
beeldende kunst
puzzelen
creativiteit

Genre
hobby

Vanaf
8 jaar

Het Gemeentemuseum Den Haag spaart steeds kosten noch moeite om, samen met Leopold, aantrekkelijke en doordachte naslagwerken te publiceren rondom hun kunstwerken voor kinderen. Daar voegen zij nu dit veelzijdige doeboek rond Mondriaan aan toe. En dit voor de luttele som van 7,50 euro. Van democratische kunsteducatie gesproken!

Het gehele boek met slappe kaft is verzorgd vormgegeven en overal vind je Wouter van Reeks figuren Keepvogel, Tungsten, Kijkvogel en Foxtrot terug. Alsof zij je leiden doorheen de afbeeldingen, teksten en vele spelletjes.
Veelzijdig is het minst dat je kan zeggen van dit werk. Je leest over Mondriaan en zijn leven in heldere en bevattelijke taal. Over zijn tijd in New York lees je fragmenten uit ‘Mister Orange’ van Truus Matti. En ook aan zijn laatste, onvoltooide meesterwerk dat te zien is in het museum, de ‘Victory Boogie Woogie’, wordt uitbundig aandacht besteed.
Daarnaast, via vele kleine tekstjes en afbeeldingen, komen tal van interessante zaken aan bod zoals landschapsschilderijen, kubisme, figuratieve en abstracte kunst, compositie en evenwicht, andere kunstenaars die door Mondriaan geïnspireerd werden, en nog veel meer.
Maar wat het boek tot een doeboek maakt zijn de vele spelen en kunstzinnige, speelse opdrachten. Woordzoekers, kruiswoordpuzzels, rebussen, doolhoven, sudokus, cijfers verbinden, en nog veel meer. Met daarnaast interessante, creatieve opdrachten: teken je eigen kunstwerk op de sokkel, spiegel de vlinder en kleur hem in met Mondriaan-kleuren, maak je eigen composities met gekleurde vlakken en zwarte lijnen op wit papier, teken jezelf abstract, teken een landschap met horizontale en verticale lijnen, en nog meer.
Met dit boek ga je je niet snel vervelen. En ondertussen kom je heel wat te weten over Mondriaan en zijn werken.
En als je dan het museum in Den Haag bezoekt, dan is je kunstzinnige ervaring  helemaal compleet!
Een must in elke groep waar met kinderen beeldend gewerkt wordt, en thuis even goed!

Eric Vanthillo - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Studio Bos

Illustrator
Wouter van Reek   
diverse

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2017

ISBN
9789025873493

Aantal pagina's
64

Prijs
€7,50