Dodenrit

aanrader Coverafbeelding van: Dodenrit

Trefwoord(en)
paarden
wedstrijden
eiland
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Puck woont met haar twee broers op een eiland waar elk jaar een bijzondere paardenrace wordt gehouden. Het is een gevaarlijke race met zogenaamde waterpaarden. Deze paarden komen uit de zee en zijn bloeddorstig. Het is niet gemakkelijk om hen te vangen en te berijden. Een jaar geleden waren zij ook verantwoordelijk voor de dood van Pucks ouders.
Degene die de race wint, krijgt een vorstelijke beloning. Puck wil nu met haar pony aan de race meedoen, want het is de enige manier om uit de schulden te geraken die zijn overgebleven na de dood van haar ouders. Daarenboven wil ze op die manier trachten haar oudste broer op het eiland te houden. Die wil namelijk naar het vasteland emigreren.
Puck zou de eerste vrouwelijke deelnemer ooit zijn. Niet iedereen is daarmee gediend en de waterpaarden zijn sneller en gevaarlijker dan haar kleine pony. Maar Puck is vastbesloten. Ze weet niet wat haar te wachten staat.

Waterpaarden die uit zee opdoemen en dan ook nog erg bloeddorstig blijken te zijn, is wel een bijzonder fantasy-gegeven voor dit verhaal. Maar de auteur weet dit zo vanzelfsprekend te brengen dat de lezer al heel snel meegaat in het verhaal en het geheel heel geloofwaardig overkomt. Uiteindelijk is niet zozeer de race het hoofdthema van dit verhaal, maar wel de vastbeslotenheid van Puck om deel te nemen en de problemen die ze daarrond ondervindt.
In het begin evolueert het verhaal vrij langzaam. Pas later komt er meer vaart en spanning in het verhaal. Het verhaal neemt dan ook uitgebreid de tijd om de verschillende personages en hun verhouding tot elkaar heel nauwkeurig te schetsen en te plaatsen binnen de gemeenschap van het kleine eiland. De toeschouwers die in grote getale toestromen voor de race zijn enkel op de achtergrond aanwezig.
Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit de twee hoofdpersonages: Puck en Sean. Sean is een werknemer van de belangrijkste stoeterij van het eiland en winnaar van de vier laatste edities van de race. Zijn liefde, respect en genegenheid voor zijn paarden is veel groter dan die voor mensen. Tussen Puck en Sean groeit langzaam een hechte vriendschap en samenhorigheidsgevoel.
De auteur hanteert een makkelijk leesbare stijl die haar niet weerhoudt om met die taal erg mooie beelden te scheppen die het verhaal veel meer geven dan enkel het avontuur of de (mogelijke) romantiek.
Knap geschreven verhaal dat fantasy, magie en realiteit perfect weet te combineren. Een aanrader.

Pol Van Damme - september 2012

Zoek op bib.be

Auteur
Maggie Stiefvater   

Uitgeverij
Full Moon   


Jaartal
2012

ISBN
9789048814046

Aantal pagina's
380

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Scorpio Races

Vertaler(s)
Lia Belt