Dochter van een zwarthemd
Mei 1945. Antje Buursma zit gevangen in kamp Westerbork, als dochter van een hooggeplaatste NSB-er. Daar is ze geen mens meer, maar een nummer. Honger, vernederingen, slechte leefomstandigheden en mishandeling maken het leven erg moeilijk. Antje vraagt zich af wat ze misdaan heeft om dit te verdienen. En wat heeft haar vader tijdens de oorlog misdaan?
Dit indringende verhaal laat de lezer niet onberoerd. De omstandigheden in het kamp zijn al bijna even verschrikkelijk als toen er Joden in het kamp werden opgesloten.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Antje, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door haar ogen naar de gebeurtenissen om haar heen en de dingen die zij moet ondergaan. Ook wat ze denkt en voelt wordt daardoor duidelijk.
Het verhaal verloopt chronologisch, maar een tweede verhaallijn geeft weer wat Antje tijdens de oorlog meemaakte en deed. Deze hoofdstukken staan tussen de andere in. Zo krijgt de lezer stilaan zicht op wat er zich tijdens de oorlog afspeelde en hoe het komt dat ze in het kamp zit opgesloten.
De lezer krijgt wel de indruk dat Antje tijdens de oorlog ietwat naïef en onwetend naar de wereld om haar heen keek. Zij was natuurlijk slechts geïnformeerd vanuit het standpunt van haar vader en de NSB. Toch zou ze door de reacties vanuit haar omgeving kritischer kunnen zijn geweest. Dat is achteraf natuurlijk makkelijk gezegd.
De onmenselijke behandeling in het kamp wordt duidelijker na het lezen van de verantwoording. De wraakgevoelens van de mensen en het tekort aan voedsel in het hele land zijn mee verantwoordelijk voor de behandeling van de gevangenen.
Bijzonder erg is dat die veroordeelde mensen ook na hun straf alles kwijt waren en nog met de nek werden aangekeken door hun omgeving, tot zelfs hun nakomelingen toe.
Het verhaal is gebaseerd op ware feiten en geënt op de herinneringen die de echte mevrouw A. Backx-Buursma aan de auteur heeft verteld. Die op haar beurt heel wat opzoekwerk heeft gedaan om feiten en gebeurtenissen te controleren en te staven. Dit staat te lezen in een uitgebreide verantwoording door de auteur achteraan in het boek. Aangevuld met fotomateriaal en rapporten.
Een aangrijpend oorlogsverhaal dat de gevolgen verwoord van een keuze die mensen tijdens de oorlog maakten en de consequenties daarvan voor hun gezin.
Pol Van Damme - september 2022
Auteur
Bianca Mastenbroek
Uitgeverij
De Vier Windstreken
Jaartal
2022
ISBN
9789051169102
Aantal pagina's
338
Prijs
€16,95