dit.

De Nederlandse uitgeverij Samsara bestaat 20 jaar en naar aanleiding daarvan verscheen deze gevoelige, feestelijke bundel dierenverhalen met de bijzondere (korte) titel. Deze komt uit een van de verhalen waarin Das en Schildpad in de morgenzon bij de beek zitten. Alles is er perfect, en ze vragen zich af of dit nu ‘geluk’ is. Want is geluk niet iets groots? Iets buitengewoons weergaloos? Zwaan laat het passeren en Karper heeft een duidelijk antwoord klaar en verdwijnt weer. Das en Schildpad blijven knus achter met het geluk en besluiten: “Dit. Ja dit.”
Net als dit verhaal, staat de bundel vol met korte verhaaltjes die zich haast laten lezen als gedichten, als mijmeringen en gedachten vol genegenheid en warmte. Over dromen waarin alles mogelijk is, over rustig aan doen op een lome, zomerse dag, over wat er gebeurt als je doodgaat en of een lentebries lang duurt, over een slapeloze nacht vol kwetterende sterren, over zich donker voelen en dat niet erg vinden, over schuin oversteken en fijne ontmoetingen onderweg, over feestelijke woorden die niet in de vergetelheid kunnen geraken, en over zoveel meer. Tussen de verhaaltjes door lees je ook nog korte gedachten die je verbeelding en je gevoelens prikkelen. Zoals:
“Waarom zijn we hier eigenlijk?”
“In ieder geval voor elkaar.”
Kortom, een schat aan korte, poëtische schrijfsels voor alle leeftijden over levensvragen die iedereen zich wel eens stelt. Helder en speels, lichtvoetig en verrassend. Tiny Fisscher speelt met taal en weeft als het ware fragiele woorden rond haar gedachten vol verwondering.
De zwart-wit-prenten van Iris van der Veen passen hier perfect bij. Zij geeft beeld aan de gedachten op een sobere wijze die mooi matcht met de gevoelige woorden. Haar taferelen zijn al even verstild en poëtisch en balanceren tussen indrukwekkend en fijngevoelig.
Steef Liefting maakt het geheel af door een uiterst verzorgde vormgeving, die van het geheel een gewild hebbeding maakt voor jong (vanaf 8 jaar) én oud. Een cadeauboek om samen in te grasduinen en stukjes (voor) te lezen en warme, knusse momenten te delen.
Een aanrader!
Aanvulling van de auteur op 03/05/2023:
Kleine rechtzetting: er zijn twee uitgaven. De oorspronkelijke, met een rode band, en deze jubileumeditie, met een blauwe band. De jubileumeditie is 15 euro (ipv 19,90), inclusief een extra verhaal, en is tijdelijk verkrijgbaar.

Eric Vanthillo - april 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tiny Fisscher   

Illustrator
Iris van der Veen   

Uitgeverij
Samsara   


Jaartal
2023

ISBN
9789493301344

Aantal pagina's
68

Prijs
€19,90