Dit mag niemand weten

Coverafbeelding van: Dit mag niemand weten

Trefwoord(en)
middelbare school
verliefd
manipulatie
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Wouters vader is enkele maanden geleden overleden. Iris zoekt contact met hem omdat zij een in een gelijkaardige situatie is beland. Langzaam maar zeker groeien beide jongeren naar elkaar toe. Renske, de ex-vriendin van Wouter, gaat op onderzoek uit, want volgens haar is Iris absoluut Wouters type niet. Dit tot frustratie en ergernis van haar vriendin Nilüfer. Die vindt het maar niks dat Renske haar ex-vriend volgt. Maar dan wordt er een man neergestoken.

Het verhaal begint in een politiebureau waar iemand zit die een man heeft neergestoken. Dit korte stukje staat in een cursieve letter. Ergens halverwege zal dit zich nog een keer herhalen. Daar tussenin is het verhaal opgedeeld in vier delen. De gebeurtenissen worden afwisselend verteld vanuit het standpunt van de verschillende personages: Wouter, Iris, Renske en later in het verhaal ook Fleur en Nilüfer; telkens in de ik-vorm vanuit dat personage. De lezer weet dus meer dan de afzonderlijke personages.
De spanning in het verhaal wordt stelselmatig opgevoerd. Een echte finale is er niet, maar de waarheid rond de gebeurtenissen wordt wel ontrafeld.
Het verhaal leest bijzonder vlot. Niet in het minst omdat het telkens vrij korte stukjes zijn, vanuit elk personage. Op de cursief gedrukte stukjes na, verloopt het verhaal chronologisch.
De personages zijn heel erg herkenbaar en praten (of sturen berichtjes) in een levendige, hedendaags jongerentaal. Ook de setting is realistisch: een middelbare school, jongeren die in vriendengroepjes het schoolleven en daarbuiten delen, verliefdheid, vriendschap of net jaloezie. De beoogde doelgroep zal zich er beslist in kunnen herkennen.
Spannende ontspanningslectuur die jongeren zeker zal kunnen aanspreken.

Pol Van Damme - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Kamphuis

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2020

ISBN
9789021680224

Aantal pagina's
216

Prijs
€14,99