Dit is geen cobra

aanrader Coverafbeelding van: Dit is geen cobra

Trefwoord(en)
beeldende kunst
schilderen

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Het duo Weve-Westera leverde in het verleden al verschillende pareltjes van prentenboeken op. Dat is nu niet minder, integendeel! Deze keer eren zij de Cobra-kunstenaars van rond de jaren 1950 – 1960. Het verhaal start met Marie die weer eens wat gekliederd heeft. Niet die jamvlek op haar jurk, maar haar tekening van een paarse vogel met wielen in plaats van poten. Buiten de lijnen kleuren (en tekenen) wordt duidelijk niet getolereerd. En op de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en Aanpassingsmoeilijkheden in Amsterdam zullen ze dat er wel uit rammen. Door saaie kleurplaten en strikte oefeningen. Maar… zij ontmoet er Kris die op zijn beurt voor haar een hele wereld opent vol kleur en magische fantasie. Een wereld waarin ‘niks is wat het lijkt’, een van de kernbeginselen van Cobra.

Dit toegankelijke verhaal met vaart en veel humor verteld, zowel in beeld als in woord, wordt voortdurend associatief afgewisseld met weetjes en feiten. Het ene al verrassender dan het ander. Over rijke Romeinen en paarse kleding, over krijtjesstreeppakken, een recept van lariekoek, over links- en rechtshandigheid, over handtekeningen, over avant-garde, en over zoveel meer. Heerlijk die onbegrensde associatieve fantasie en creativiteit. Om met veel plezier en nog meer nieuwsgierigheid te ontdekken. De illustraties zijn ook nu weer expressief, kleurrijk en vol humor. De dikke lijnen en de nonchalante inkleuring creëren een soort georchestreerde chaos waarin het fijn dwalen is. Je ontdekt vele details en wordt ondergedompeld in sferen die niet vrijblijvend zijn. Tegelijkertijd versterkt ook de vormgeving (Steef Liefting) het geheel op de juiste wijze. Geregeld word je verrast door het draaien van de lees- en kijkrichting van horizontaal naar verticaal.
Een prentenboek dat verbaast en verrast. Een ware aanrader als kunsteducatie, als prentenverhaal, als weetjesboek, en tegelijkertijd als zoveel meer …

Bekroond met de Zilveren Griffel 2020.

Eric Vanthillo - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Samsara   


Jaartal
2019

ISBN
9789492995094

Aantal pagina's
50

Prijs
€16,90