Dit is een dictatuur

aanrader Coverafbeelding van: Dit is een dictatuur

Trefwoord(en)
dictatuur
politiek
wereld

Genre
informatief

Vanaf
5 jaar

De Russische invasie in Oekraïne zette de uitgeverij Boycott aan tot een heruitgave van dit prentenboek, dat voor het eerst verscheen in Spanje in 1977, 2 jaar na de dood van de dictator Franco. Want hoewel dit boek toen al de droom koesterde dat dictaturen tot het verleden zouden horen, is de noodzaak ervan nu des te dringender. Want, zo lezen we in een nawoord, er waren in 1977 zo’n 40 landen die werden beschouwd als dictatuur, terwijl dat er vandaag ongeveer 50 zijn. Een erg trieste vaststelling. Werk aan de winkel voor oud en jong. En men kan niet jong genoeg beginnen ermee!
Daarom is dit boek een must voor iedereen! Om thuis te lezen alleen of met je ouders of familieleden, maar zeker ook op school in klasverband. Want het geeft stof tot heel wat boeiende, inhoudelijke gesprekken. Om een kritische opinie te vormen en (hopelijk) eindelijk die droom te realiseren.
De makers leggen haarfijn uit hoe een dictatuur werkt en hoe het in stand wordt gehouden. Dat een dictatuur als een dictee is: een meneer zegt wat er gedaan moet worden en de anderen doen dat. Gewoon, daarom. Dat de dictator de baas is van alles en iedereen. Dat iedereen hem gehoorzaamt omdat iedereen bang voor hem is. En wie dat niet is, die straft hij. Dat je in een dictatuur niet zelf mag nadenken maar dat de dictator wel zal bepalen wat je mag denken. Enzovoort.
Pagina na pagina legt dit boek helder en op maat van het jonge doelpubliek uit wat een dictator is en hoe deze een volledige natie onder de knoet kan houden met de hulp en steun van enkelen maar tegen de wil van bijna alle anderen. Met zuinige woorden die vrij neutraal klinken en daarom niet veroordelend zijn. De licht naïeve toon geeft het geheel lucht.
De kleurrijke prenten die sinds 2015 deze tekst opfleuren staan in schril contrast met de wreedheid van elke dictatuur, wat het geheel aantrekkelijk maakt voor (heel) jong en oud. Je ziet telkens een erg kleine dictator met een te groot hoofd in de meest waanzinnige houdingen en expressies. Elke prent spreekt voor zich.
En op de schutbladen voor- en achteraan zie je nog een galerij van dictators, ex en huidige. Cartoonesk en even kleurrijk als het geheel, maar tegelijkertijd ook bevreemdend en akelig.
Een werk waarin beeld en tekst perfect samenwerken tot een kleinood met een noodzaak en een urgentie. Daarom zonder twijfel een aanrader.
Want kunst kan dan misschien wel niet de wereld redden, maar hij kan je wel een geweten schoppen en doen inzien dat actie nodig is.

Eric Vanthillo - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Equipo Plantel

Illustrator
Mikel Casal

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2022

ISBN
9789492986474

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Asi es la dictadura

Vertaler(s)
Helena Overkleeft