Dit gaat nooit voorbij

aanrader Coverafbeelding van: Dit gaat nooit voorbij

Trefwoord(en)
natuur
seizoenen
leven
denken
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
15 jaar

In 2021 verraste Octavie Wolters ons met haar originele en fel bejubelde ‘Het lied van de spreeuw’, terecht bekroond met een Zilveren Penseel in 2022.
Met deze al even verrassende uitgave gaat zij verder op haar pad. Een pad waarbij zij de natuur bewondert en beschrijft in al haar pracht, waarbij zij reflecteert over het leven  en in gesprek gaat met de vogels om haar heen.
Dit fragment uit de maand november typeert de kern ervan:
Ik ben geen wereldreiziger. Ik hou van mijn kleine, nabije omgeving. Het land dat ik zo goed ken en dat me toch iedere dag weer iets nieuws laat zien. Ik hoef niet ver te gaan, hier vind ik mijn antwoorden. En mijn vragen. Die zijn net zo belangrijk.
Wolters wandelt, observeert, voelt, denkt na, reflecteert, en doet zoveel meer terwijl zij met haar hond wandelt door de wilde natuur in haar omgeving. Maand per maand lees je hier over haar wandelingen, observaties van de natuur en haar gesprekken met de vogels maar nog meer over haar filosofische overpeinzingen, haar vragen en de mogelijke antwoorden die zij vindt in die natuur. Over troost en hoe je ervoor open te stellen, over de stilte en de geluiden om je heen, over de omgrenzing van de omgeving en of die begrenzing echt is of zich in je hoofd afspeelt, over een mogelijk gebroken hart, over het dode kind en het missen en de pijn van de leegte erna, en over zoveel meer.
Voor elke maand werden 2 pagina’s gereserveerd: op de linkerpagina de tekst in een luchtige schikking (en een ronddwalende veer) en op de rechterpagina een indrukwekkende linosnede die de tekst verbeeld op een magistrale, artisanale wijze. De beperking van de kleurkeuze, de schikking van de gehele compositie, elke prent is een kunstwerk op zich. Steef Liefting schikte dit alles in de juiste vorm en maakte zo van het geheel een must-have vol schoonheid, zowel in woorden als in beelden. Een meer dan warme ode aan de natuur waarbij de observaties aanleiding zijn tot diepgaande filosofische bespiegelingen over het leven en over zoveel meer.
Vandaar een werk voor jong én oud. De leeftijd voor de doelgroep is niet eenvoudig te bepalen, maar dit werk is zeker geschikt voor ieder die houdt van de natuur om zich heen vanaf de leeftijd van 14 à 16 jaar.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Octavie Wolters   

Illustrator
Octavie Wolters   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2024

ISBN
9789021685007

Aantal pagina's
38

Prijs
€18,99