Dit boek houdt niet van kinderen

Coverafbeelding van: Dit boek houdt niet van kinderen

Trefwoord(en)
lezen
boeken
fantasie
verbeelding
reizen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het hoofdpersonage van dit verhaal (en tevens de ik-persoon) is een verhalenboek dat ooit nog van mama was. Het was gelukkig met zijn geordende leventje in de boekenkast waar het nooit uitgehaald werd. Maar dat veranderde bruusk bij de start van het verhaal toen mama het boek uit de kast haalde en aan het jongetje gaf. Het jongetje hield echter niet van lezen. Daar kon het boek alleen maar blij om zijn, want het hield niet van gelezen worden en wilde enkel zijn geheimen delen met netjes opgevoede, zorgzame en beschaafde mensen. Het boek dacht met heimwee terug aan de tijd toen iedereen hem behandelde met schoon gewassen handen en veel respect. Maar na een tijd begon het jongetje het boek toch overal mee naartoe te nemen. Zelfs in bed. Beetje bij beetje werd het boek gelezen of bekeken. Toen het jongetje op reis wilde gaan via de verhalen uit het boek, werd diens gevoelige snaar geraakt. Sinds toen waren ze onafscheidelijk. En toen zijn mama terugkwam, was het boek afgesabbeld en zat het vol ezelsoren, was het verkreukeld en gescheurd, maar was het geliefd. Het doel was bereikt…

Dit verhaal over de zin en het plezier van boeken wordt netjes uit de doeken gedaan in kleurrijke prenten die weinig vernieuwend zijn maar wel het geheel verbeelden op een herkenbare wijze. Het verhaal zelf verloopt chronologisch met soms rare sprongen of wendingen die je niet verwacht, maar uiteindelijk bereikt het wel zijn doel en is ook het doel van de makers helder en duidelijk.
Een verhaal dat enige creativiteit van de voorlezer vergt, want de taal zelf is soms wat stroef en mist poëzie. Een gedegen vertaler had het geheel kunnen oplichten en naar zijn hand kunnen zetten en er zo een krachtigere vertelling van kunnen maken.

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Christine Naumann-Villemin

Illustrator
Laurent Simon

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044837780

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Le livre qui n'aimait pas les enfants

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij