Dit boek gaat niet over seks

Coverafbeelding van: Dit boek gaat niet over seks

Trefwoord(en)
seksualiteit
voorlichting

Genre
informatief

Vanaf
15 jaar

Na een inleiding is het boek opgedeeld in zes hoofdstukken. Daarin wordt stap voor stap ingegaan op een onderdeel in de ontdekking van het eigen lichaam en in mogelijke relaties met een ander: Je lekkere lijf – seksuele identiteit – relaties – de eerste stap – de volgende stap – ben je eraan toe?. Een woordenlijst sluit het boek af.

Dit boek is door deze Spaanse vlogster – Chusita is het pseudoniem van Maria Jesús Cama – samengesteld om een antwoord te geven op de vele vragen die ze kreeg over seks. Ze doet dit in een open, ongedwongen stijl en noemt alles bij zijn naam. Er wordt geen onderwerp uit de weg gegaan en er wordt nergens een oordeel geveld.
De verschillende teksten volgen elkaar logisch op. Vertrekkend van het verkennen en herkennen van het eigen lichaam en de veranderingen die het tijdens de puberteit ondergaat, zoomt de auteur daarna verder uit op de verschillende soorten gendertypes, mogelijke relaties tot het ontdekken van het lichaam van een partner en de verschillende soorten seks.
De teksten zijn in een eenvoudige taal geschreven en worden met een heel aantal illustraties en zelfs korte stripstukjes verluchtigd. Daardoor wordt het geen saaie opsomming. Ook staan er regelmatig korte antwoorden op vragen die ze zelf kreeg en heel herkenbaar zullen zijn voor de beoogde doelgroep.
Het boek zal er zeker toe bijdragen dat jongeren hun eigen lichaam leren ontdekken en een mogelijke leidraad zijn bij het aangaan van een relatie. Heel belangrijk stelt de auteur ook dat niemand iemand mag dwingen tot handelingen die hij/zij (nog) niet wil en dat het vrijen veilig moet gebeuren. Deze dingen worden overvloedig herhaald zodat niemand nog kan zeggen dat hij/zij het niet wist.
De opvallendste kleur in het boek is het vrij felle roze. Tekstblokken die op deze achtergrondkleur zijn gedrukt, zijn niet altijd even makkelijk leesbaar door de hardheid van de kleur.
Een erg duidelijk boek dat zoekende jongeren zeker meer zelfvertrouwen zal geven en de verschillende zaken in verband met seks en seksuele beleving als heel vanzelfsprekend verwoordt.

Pol Van Damme - augustus 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Chusita Fashion Fever

Illustrator
Maria Llovet

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2017

ISBN
9789021677323

Aantal pagina's
157

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Esto no es un libro de sexo

Vertaler(s)
Roos de Ridder