Disney’s gouden avonturen voor het slapengaan

Coverafbeelding van: Disney’s gouden avonturen voor het slapengaan

Trefwoord(en)
klassiekers
verhalenbundel
film

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Een mooie buitenkant kan je op het foute been zetten…
Zoals dit dikke boek vol Disney-verhalen: de cover oogt sprookjesachtig in nachtelijk blauw met het Disney-kasteel en de letters in gouden opdruk en belooft verhalen voor het slapengaan. Maar eens je het boek openslaat kom je terecht in een bonte wereld van schreewlelijke kleuren en een erg drukke vormgeving die je alles behalve doet inslapen.
Het bevat 9 verhalen, de meeste uit de Pixar-stal van Disney, geplukt uit evenveel films: Binnenstebuiten, Cars 2, Lightyear, Onward, Zootropolis, The Lion King, Coco, Olaf’s Frozen Avontuur, Vaiana en Ratatouille.
De meeste verhalen zijn druk en een aaneenschakeling van scènes uit de films, waardoor een vlotte verhaalopbouw en diepgang in de personages zoek zijn.
Het eerste verhaal – Binnenstebuiten – over de emoties in het hoofd van Riley en de abstractie ervan, is complex en niet te volgen voor wie de film niet kent.
In het tweede verhaal, Cars 2, volgen we Bliksem McQueen tijdens zijn race in Tokio, Porto Corsa en Londen. Met spionnen en auto’s die ontploffen en zoveel meer. Hier krijg je ook weer onmiddellijk het gevoel dat de film misschien wel geliefd was, maar de vertaling naar het boek is niet geslaagd. Want te oppervlakkig en te fragmentarisch.
En zo gaat het door, verhaal na verhaal.
Het verhaal ‘Onward’ lijkt een goede start te nemen met de beschrijving van een wereld lang geleden waar alles peis en vree was. Maar al snel ontaardt dit verhaal ook in een nietszeggend avontuur zonder diepgang.
Enkel ‘The Lion King’ kan nog enigszins bekoren, vanwege de rustige opbouw en de zachtere kleuren. Maar ook hier weer doet de fragmentarische opbouw het verhaal geen goed.
De teksten zijn stroef en de opbouw van de verhalen is dus, zoals eerder beschreven, te fragmentarisch om te kunnen boeien.
De prenten lijken recht uit de films te komen en zijn dus bontgekleurd, niet gefocust en niet appellerend aan je verbeelding. De vormgeving, met gekleurde tekstkadertjes over de prenten heen, versterkt het drukke karakter want voegt er nog eens kleur aan toe.
Kortom, een commerciële publicatie die je tracht te verleiden met gekende en geliefde verhalen uit de wereld van Disney, maar die in de vertaling van film naar boek niet geslaagd is.

Eric Vanthillo - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2024

ISBN
9789047633952

Aantal pagina's
271

Prijs
€29,99


Vertaald uit
Engels

Vertaler(s)
diverse