Dirkje Bakkes brandnetelspecialist

Coverafbeelding van: Dirkje Bakkes brandnetelspecialist

Trefwoord(en)
gezin
uitbuiting
hebzucht

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Dirkje Bakkes woont al zijn hele leven bij zijn nare oom en tante. Hij moet er hard werken en krijgt geen genegenheid of liefde. Hij moet brandnetels trekken en sorteren tot zijn armen er pijn van doen en hij helemaal uitgeput is. Enkel als hij een reuzenbrandnetel kan kweken, mag hij daarmee ophouden. Terwijl Dirkje zomaar wat experimenteert gebeurt het ongelooflijke. Maar dan loopt het helemaal fout.

Een verhaal dat erg dicht in de buurt komt van verhalen van Roald Dahl. Een klein jongetje dat wordt uitgebuit door nare volwassenen. Die krijgen uiteindelijk wel hun verdiende loon, maar voordat het zover is, moet er heel wat gebeuren. Het gegeven uit dit verhaal kan je erg goed vergelijken met ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ van Roald Dahl. Met dit verschil dat Dirkje hier toevallig allerlei vreemde planten kweekt – zonder dat hij weet hoe hij dat doet – maar wel met even bizarre gevolgen.
Het verhaal leest erg vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Het geheel blijft wel luchtig en humoristisch beschreven. De lezer heeft dadelijk sympathie voor de kleine Dirkje die zo zijn best doet. En de volwassenen worden karikaturaal erg negatief beschreven. De lezer heeft er spontaan een afkeer van.
De vele leuke illustraties vullen het verhaal perfect aan. Voor een hele tijd leuk en ontspannen leesplezier.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Tosca Menten   

Illustrator
Elly Hees   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2015

ISBN
9789000344185

Aantal pagina's
189

Prijs
€14,99