Dinges

Coverafbeelding van: Dinges

Trefwoord(en)
verwennen
avontuur
familie
humor

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Mirthe is een afschuwelijk kind dat altijd haar zin wil krijgen. Haar ouders, rustige mensen die allebei in de bibliotheek werken, houden ondanks alles veel van haar en proberen alles te geven wat Mirthe vraagt. Ook al zijn dat ontplofbare sokken, een levensgrote blauwe vinvis of een roboterwt. Maar Mirthe wil steeds meer. En nu wil ze een Dinges. Haar ouders gaan op zoek en ontdekken in de bibliotheek een oud boek dat vermeldt waar ze een Dinges kunnen vinden. Er zit niets anders op dan dat Mirthes vader op reis vertrekt, naar het diepste, donkerste oerste oerwoud. Daar zou een Dinges leven. Dus moet er eentje gevangen worden, want Mirthe krijgt altijd haar zin.

Mirthe is een bazig en verwend kind, en dat maal honderd. Walliams is de ideale auteur om hier een overdreven personage te creëren dat in al zijn absurditeit toch geloofwaardig is. Net als de doodbrave ouders van Mirthe, waar je op slag medelijden mee krijgt. Maar toch ook weer niet, want dat contrast zorgt juist voor actie en spanning.  Het is dan ook een hilarisch verhaal, voorspelbaar en toch verrassend. De illustraties van Tony Ross versterken die humor nog en passen perfect bij dit te gekke verhaal. Grappig is ook dat de auteur geregeld voetnoten verwerkt in zijn verhaal. Deze voetnoten zijn telkens een grapje op zich en passen dus perfect bij dit absurde geheel.
Het verhaal heeft een sterke spanningsboog, die zijn hoogtepunt kent wanneer het Dinges gevonden wordt en mee naar huis gebracht wordt. Dan slaat de fantasie van de auteur op hol, en de lezer kan niets anders doen dan die gekkigheid volgen.
Een hilarisch avontuur dat sterk op de lachspieren werkt.

Mik Ghys - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
David Walliams

Illustrator
Tony Ross

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044837452

Aantal pagina's
270

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Fing

Vertaler(s)
Roger Vanbrabant