Dingen die ik niet over schapen wist

aanrader Coverafbeelding van: Dingen die ik niet over schapen wist

Trefwoord(en)
Zuid-Afrika
zoektochten
familie
vriendschap
sociale media

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Voor straf moet Luan op roadtrip met een oma die hij nauwelijks kent. Uit protest weigert hij met haar te praten. Als Luan op een feestmarkt het schaap Dolores redt van de slacht, moet hij wel toegeven aan zijn oma. Op die markt heeft Luan ook kennis gemaakt met Lana, een meisje met een missie. Met het gestolen schaap achter in de Land Rover vervolgen ze hun roadtrip. Oma lijkt Luan veel beter te kennen dan hij denkt, want ook zij heeft zo haar geheimen. Maar het schaap zorgt wel voor problemen.

Dit roadtrip-verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika, al is dat niet van belang voor het doel van dit verhaal. Het gaat om Luan – of ieder ander met een probleem – om die een tijdje uit zijn gekende comfortzone te laten stappen, zichzelf tegen te laten komen en terug te laten blikken op hoe is kunnen gebeuren wat is gebeurd. Om daar dan conclusies uit te trekken en de consequenties onder ogen te zien.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Luan, in de ik-vorm. De lezer kan daardoor het personage heel goed leren kennen. Hoe hij eerst verontwaardigd is en zich onheus behandeld voelt, maar doorheen het verhaal zodanig evolueert dat hij inziet wat hij gedaan heeft en daar zijn verantwoordelijkheid over opneemt. Zijn personage is erg herkenbaar beschreven en ook de gebeurtenissen komen realistisch over. Ook de andere personages die de lezer leert kennen door de ogen van Luan zijn levensecht beschreven. De houding van de oma leidt Luan om hem zijn acties en houding te laten inzien, zonder ze te veroordelen.
De sociale media hebben ook een invloed op het verloop van de gebeurtenissen.
Al leest het verhaal heel luchtig en makkelijk en is het soms gewoon grappig, toch heeft het een veel diepere ondertoon. Hopelijk kan de lezer die eveneens in zich opnemen.
In een vrij kort bestek toch een knap opgebouwd verhaal met een duidelijk en mooi ingebed doel. Een aanrader.

Pol Van Damme - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jaco Jacobs   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021682822

Aantal pagina's
119

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Afrikaans

Originele titel
Dinge wat ek nie van skape geweet het nie

Vertaler(s)
Tjalling Bos