Dikke Vik en Vieze Lies hebben geluk

Coverafbeelding van: Dikke Vik en Vieze Lies hebben geluk

Trefwoord(en)
vriendschap
verhuizen
vakantie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Vik en Lies zijn beste vrienden. Ze kijken dan ook allebei uit naar de zomervakantie en maken plannen over wat ze samen allemaal kunnen doen. Maar dan komt Vik, die bij zijn vader woont, met nieuws. Zijn moeder wil dat hij terug bij haar in Amsterdam komt wonen. Onmiddellijk. Alle vakantieplannen vallen in het water. Op school wordt afscheid genomen van Vik en Lies ziet hem tegen haar zin vertrekken. De volgende weken krijgt ze af en toe een kaart, maar meer hoort ze niet van Vik. Ze trekt zelfs even op met Bram, de grootste pestkop van de klas. Wanneer ze met haar moeder een weekje naar zee gaat, ontdekt ze dat Vik daar tijdens het weekend ook is. Ondertussen hebben ze allebei een vakantievriend aan zee, maar dat houdt hen niet tegen om van de dagen samen te genieten. Maar dan moeten ze alweer afscheid nemen. Of niet?

De vriendschap tussen Vik en Lies is heerlijk ongedwongen. Toch is Lies boos wanneer Vik zonder rekening te houden met haar terug naar zijn moeder gaat. Onbewust begrijpt ze wel waarom hij dat doet, maar ze voelt zich ook erg in de steek gelaten. Zo erg, dat ze zelfs het gezelschap van haar grootste pestkop voor lief neemt. En het wordt snel duidelijk dat Bram vooral jaloers was op die mooie vriendschap. Hij hunkert naar de aandacht en het gezelschap van Lies. Tijdens de week aan zee probeert Lies haar gedachten op een rijtje te krijgen. Vik blijft haar beste vriend, maar andere, soms tijdelijke, vrienden maken stilaan kans bij haar. Iets wat ze vroeger nooit een kans gaf, waardoor het duidelijk wordt dat ze opener wordt. Allemaal dankzij die vriendschap met Vik.
De karakters van de twee vrienden zijn mooi uitgewerkt, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van deze hoofdpersonages. Maar ook de nevenpersonages krijgen een mooie karaktertekening. Het geheel leest vlot en zorgt voor een glimlach op je gezicht, ook al is afscheid nemen niet leuk. Maar Lies en Vik bezorgen je een goed gevoel, dat is zeker.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Sunna Borghuis

Illustrator
Eva van Aalst   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2020

ISBN
9789025771966

Aantal pagina's
96

Prijs
€14,99