Die zomer met Jente

Coverafbeelding van: Die zomer met Jente

Trefwoord(en)
verhuizen
vriendschap
relaties

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Marie verhuist naar een hele nieuwe wijk, ver van haar vertrouwde omgeving. Ze moest afscheid nemen van haar beste vriendin. Toch maakt ze al gauw kennis met Jente, een buurmeisje dat enkele jaren ouder is dan Marie. Het lijkt te klikken tussen de meisjes. Met Jente wordt de omgeving erg avontuurlijk. Marie volgt haar in alles. Maar kent ze Jente eigenlijk wel? En hoe zit het dan met haar beste vriendin? Langzaam begint er iets te wringen…

Dit verhaal zal bijzonder herkenbaar overkomen voor kinderen die in eenzelfde situatie terecht komen. Verhuizen is altijd ingrijpend omdat de kinderen er meestal zelf weinig in te zeggen hebben en zich maar moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. Daarnaast is er de vriendschap tussen Marie en Jente die eerst erg groeit maar naarmate de tijd vordert meer en meer beslag legt op de manier van doen van Marie. De dominante Jente leidt het duo en Marie moet maar volgen. Ook als het haar helemaal niet zint. Ze kan met die tegenstrijdige gevoelens ook niet echt terecht bij haar ouders. Waarbij haar vader haar beter lijkt te begrijpen dan haar moeder. Die legt Marie lichte dwang op richting Jente, terwijl Marie dat zelf niet wil.
Het verhaal draait voornamelijk rond de relatie tussen Marie en Jente die gedurende die vakantie erg evolueert. Waarbij het opgroeien en bewust worden van Marie een grote rol speelt.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Marie, in de ik-vorm. De lezer krijgt daardoor een erg goed beeld van het meisje en hoe zij de wereld rondom haar ervaart. Mogelijk zullen meisjes zich meer kunnen inleven in de houding van Marie dan jongens. Net zoals de volwassenen spelen die een erg beperkte rol in het verhaal.
Knap opgebouwd verhaal met herkenbare personages, vlotte dialogen en realistische gebeurtenissen.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Enne Koens   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2019

ISBN
9789024584062

Aantal pagina's
183

Prijs
€15,99