Die eland is van mij

Coverafbeelding van: Die eland is van mij

Trefwoord(en)
huisdieren
vriendschap
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

“Wilfred had een eland”
Meer heeft Jeffers niet nodig om een hilarisch en innemend verhaal te starten over een jongen en zijn ongewone huisdier.
Wilfred noemde zijn eland Marcel (want dat vond hij een mooie naam) en legde hem de regels uit om een goed huisdier te zijn. Maar Marcel hield zich niet aan alle regels. ‘Niet te veel lawaai maken als Wilfred naar muziek luistert’, dat lukte hem goed. Maar ‘de kant oplopen waar Wilfred naartoe wil’, dat was heel wat moeilijker. En ‘niet te ver van huis gaan’, was ook niet zo eenvoudig. Zo ging het verder met dit onafscheidelijke tweetal. Tot het oude dametje verscheen, en Marcel blijkbaar Rodrigo heette. Toen bleek ook dat Marcel (of was het nu Rodrigo?) niet zo onafscheidelijk was. Van wie was hij nu? Die eland is van …  Ja, van wie eigenlijk?…

De mate waarin Jeffers het ongewone gewoon maakt wekt een heerlijke droge humor op die zowel kinderen als volwassenen voortdurend doet glimlachen. Tegelijkertijd is er de emotionele laag van het hoofdpersonage waardoor het geheel een subtiele diepgang krijgt. Beiden vullen elkaar mooi aan, waardoor dit verhaal boeit en blijft boeien.
De kleurrijke prenten zijn pareltjes. Jeffers schildert naïeve figuren op wankele pootjes met een rijke expressie in zowel gezicht als houding. Zij krijgen iets monumentaals door de achtergronden van weidse landschappen, besneeuwde bergtoppen, en zo meer. Het zijn allemaal olieverfschilderijen van de Amerikaans/Servische landschapsschilder Alexander Dzigurski waarop Jeffers zijn figuren plaatst. Een originele vondst waarbij het contrast van oud en nieuw elkaar versterkt.
De personages spreken door tekstballonnetjes, soms met woorden, soms enkel getekend. Zo volg je makkelijk het verhaal. En de weinige maar juiste tekst vult aan waar nodig.
Een boeiend en origineel verhaal dat zowel verhaaltechnisch als esthetisch helemaal tot zijn recht komt.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2019.

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Jeffers   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2017

ISBN
9789089672544

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
This moose belongs to me

Vertaler(s)
Berd Ruttenberg