Dichter bij de seizoenen

aanrader Coverafbeelding van: Dichter bij de seizoenen

Trefwoord(en)
seizoenen
natuur
gedichten
schrijven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Als Bette Westera en Henriette Boerendans samenwerken, dan levert dat steeds originele en opvallende prentenboeken op die onze aandacht verdienen. Zoals in Aap Beer Zebra en in Ik wil een wiegje worden zei de wilg.
In deze laatste publicatie merkten we al de grote liefde van Boerendans voor de natuur. Deze liefde imponeert ook weer in dit prentenboek over de natuur in alle seizoenen en maanden van het jaar.
Het geheel is helder en duidelijk opgebouwd: elk seizoen start met een grote openingsprent en een haiku, waarna de 3 maanden van dat seizoen volgen. Bij elke maand volgt een paginagrote prent en een gedicht.
De houtsnedes zijn weer pareltjes van verstilde natuurpracht. Boerendans snijdt en gutst prachtige beelden, die ze voorziet van zachte kleuren die steeds passen bij de tijd van het jaar. Subtiliteit en sfeer zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De verzen van Westera, met even grote liefde en passie voor de natuur als de beelden, maken je stil en wekken je bewondering op voor al wat de natuur je biedt. Zij wikt en weegt haar woorden en schrijft zinnen die bij je naar binnen sluipen en zich daar nestelen. Om daar nog lang bewonderd te worden. De auteur combineert ook hier weer perfect lichtheid en helderheid met gelaagdheid en originaliteit.
Bijzonder is dat zij zich uitgedaagd heeft om voor elke maand een ander soort gedicht te schrijven: een haiku, een rondeel, een acrostichon, een spicht, een pantoum, een elf, een tanka, een kwatrijn, een elftal, een rondelet, een ollekebolleke, een stapelvers en een sonnet. Die verscheidenheid aan stijlen is apart en doet het geheel overstijgen.
Fijn is dat achteraan elke dichtvorm helder en vlot beschreven wordt, waardoor je zelf aan de slag kan ermee.
En zo werd deze publicatie niet alleen een bewonderenswaardige en uiterst fraaie ode aan de natuur, maar ook een didactische en prikkelende handleiding bij het schrijven van gedichten in vele vormen en stijlen. Kant en klaar bruikbaar bij elke schrijfles of -moment.
Vandaar een aanrader met vele doelen en mogelijkheden.

Eric Vanthillo - april 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Henriette Boerendans   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2024

ISBN
9789025778361

Aantal pagina's
48

Prijs
€18,99