Deze rots is van ons

aanrader Coverafbeelding van: Deze rots is van ons

Trefwoord(en)
vluchtelingen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dit verhaal heeft twee kanten. De ene kant krijg je wanneer je het boek gewoon van voor naar achter leest. De andere kant krijg je wanneer je het boek van achter naar voor leest. Het is ingenieus bedacht en brengt zo twee verhalen in 1 boek.

Het eerste verhaal houdt afstand. Er is geen plek op onze rots, dus is het gek om te zeggen dat er ruimte is voor iedereen. Dus ga maar weg, er is niemand die je welkom heet. Deze rots is van ons dus ga terug naar je eigen rots. Je kunt hier niet wonen want je hoort hier niet thuis. Je moet hier weg. Einde verhaal.
En dan keer je terug en lees je het verhaal van achter naar voor. En dan verandert heel de inhoud. Want nu zie je dat je weg moet van waar je woont. Je mag op onze rots komen wonen, je kunt echt niet terug naar je eigen rots. Dus welkom, er is hier niemand die zegt dat je weg moet. Er is ruimte op onze rots, dus zou het gek zijn om te zeggen dat er geen plek is.

Het is fascinerend om te zien hoe zowel tekst als illustraties passen in beide verhaallijnen. Die tekst is zo mooi afgemeten, dat ze perfect past in de 2 verhalen. De illustraties maken ook veel duidelijk. De expressies van de dieren sluiten ook perfect aan bij elke verhaallijn. Het is verbazend om te merken dat je door de richting van het verhaal anders kijkt naar de illustraties en vooral de betekenis van de eenvoudige woorden. Zo wordt het thema van vluchtelingen en hun ontvangst in andere landen heel concreet. Er zijn verschillende standpunten bij het verschijnen van vluchtelingen in je land, en die zitten allebei knap verwerkt in dit boek. Het is dan ook de ideale aanzet om hierover te vertellen en te praten. Want elk verhaal heeft nu eenmaal twee kanten.
Een sterke aanrader.

Dit boek won in 2020 de Charlotte Huck Award (USA)

Mik Ghys - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Kate Temple   
Jol Temple   

Illustrator
Merel Eyckerman

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401486835

Aantal pagina's
29

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Room on our rock

Vertaler(s)
Lisette Ma Neza