Dertiendagh
Door de enthousiaste uitleg van hun geschiedenisleraar gaan Erik en zijn buurmeisje Zoë in de Scheveningse duinen op zoek naar een vergeten bunker. Ze vinden er een doosje met een mysterieuze inhoud. Het is het begin van een spannende zoektocht naar geheime, verborgen bunkerstelsels uit de Tweede Wereldoorlog. Maar het avontuur neemt een vreemde wending als tijdens hun zoektocht onwaarschijnlijke gebeurtenissen plaatsvinden. Realiteit en mythe vloeien in elkaar over. In een oud dagboek leest Erik over duistere experimenten. Dan raakt één van de leden van hun groepje zoek en blijken ze zelf verdwaald. Hoe geraken ze er nog uit? Het wordt een race tegen de tijd.
In dit boek nemen de auteurs de lezer mee op een gecombineerd avontuur. Enerzijds is er de zoektocht naar verdwenen bunkers. Dit gaat uit van bestaande feiten. Er staan nog bunkers in Scheveningen en er was een uitgebreid netwerk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Anderzijds zijn er de geheimzinnige en vreemde gebeurtenissen in het bunkerstelsel zelf. Daar hebben de auteurs hun fantasie de vrije loop gelaten om de personages in een mysterieus gebeuren te laten verzeilen.
Het verhaal wordt door de auteurs verteld vanuit het standpunt van Erik. Door zijn ogen leert de lezer ook de andere personages kennen. De gevoelens van Erik tegenover andere personages spelen daarbij een belangrijke rol. De gebeurtenissen in het verhaal volgen elkaar snel op en de dialogen tussen de jongeren komen vlot over. Maar in het verhaal zelf zijn er wel momenten waarop de lezer zijn wenkbrauwen fronst. De vondst van Erik brengt een gebeuren uit het verleden terug tot leven en daarin komen deze jongeren uit de eenentwintigste eeuw terecht. En de technologie die toen aanwezig was, lijkt soms heel erg recent. Ook is het vreemd dat de jongeren erg snel op het spoor komen van verborgen bunkers terwijl de mensen van het museum, die er al jaren onderzoek naar doen, dat spoor blijkbaar niet vinden. Daarnaast is er nog een personage dat minder goede bedoelingen heeft en blijkbaar veel makkelijker toegang heeft tot het gangenstelsel dan de jongeren die erg veel moeite moeten doen om in de bunkers te geraken.
Dit verhaal vertoont gelijkenissen met ‘Het Fort van Sjako’ van Richard Meijer waarin ook via een geheime doorgang een andere leefomgeving wordt gevonden. Hier is de verweving toch meer geloofwaardig verwoord dan in ‘Derteindagh’.
Goed voor een tijd ontspannen leesplezier.
Pol Van Damme - juli 2017
Auteur
Maria Postema
Maarten Bruns
Uitgeverij
Leopold
Jaartal
2017
ISBN
9789025872328
Aantal pagina's
220
Prijs
€14,99