Demonen

aanrader Coverafbeelding van: Demonen

Trefwoord(en)
volksverhalen
goed en kwaad
griezelen
vertellen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Als antropoloog is Marita De Sterck voortdurend gepassioneerd op zoek naar volksverhalen uit alle culturen en doorheen alle tijden.  Zij luistert, noteert en verzamelt. Als auteur hervertelt zij die verhalen met de juiste woorden, vlot en innemend. Daarvan waren we reeds getuige in haar vorige boeken als ‘Bloei’ (2010), ‘Beest in bed’ (2012), ’Vuil vel’ (2015), en ‘Wreed schoon’ (2017).
Deze keer is dat niet minder: 57 volksverhalen uit 45 cultuurgroepen uit vele landen (België, Canada, Irak, Argentinië, Marokko, Frankrijk, Suriname, Ierland, Kenia, Brazilieê, …); een schat aan verhalen, allemaal rond 1 thema: de angst voor het kwaad.
De verhalen zijn thematisch geschikt in 6 delen: kannibalen; Djinns, ghouls en andere demonen; duivels; boze geesten, bosgeesten en andere kwelgeesten; weerwolven, vampiers en heksen en tot slot: monsters.
In een uitgebreide inleiding neemt zij de lezers bij de hand en vertelt zij honderduit over haar ervaringen bij het verzamelen van de verhalen en kadert zij het geheel op een boeiende wijze.
Als ‘aperitief’ op wat komen gaat, is dit perfect. Want daarna laaft de lezer zich verhaal na verhaal aan bloeddorstige taferelen en huiverige situaties. Met een honger die duidelijk louterend werkt.
De Sterck ‘vertelt’ met vlotte pen het ene verhaal na het andere. Soms ontdek je gelijkenissen met of sporen van andere verhalen of sprookjes. En zo voel je als het ware de rijkdom van overlevering. Waarvan je kan genieten en die je tegelijkertijd met veel liefde kan doorgeven. Wat ook de auteur haar nobel doel is.
Jonas Thys illustreert dit alles op treffende wijze met knappe, ambachtelijk ogende houtsnedes. Hij verbeeldt treffend de gruwel die zich in de verhalen afspeelt. Als beelden uit nachtmerries. Niet omfloerst of geromantiseerd, maar recht voor de raap en daardoor echt wel raak!
In een nawoord reflecteert de auteur nog na over de vele verhalen en het overleveren van generatie op generatie en hoopt zij dat deze de weg naar het onderwijs in de brede zin mogen vinden.
Dat mogen wij ook hopen!
Daarom, voor lezers jong en oud, voor voorlezers, voor storytellers, voor opvoeders, onderwijsmensen, kortom: voor iedereen zonder twijfel een aanrader!

Eric Vanthillo - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Illustrator
Jonas Thys   

Uitgeverij
Polis   


Jaartal
2020

ISBN
9789463105149

Aantal pagina's
320

Prijs
€24,50