Debbie zegt altijd sorry (ook al hoeft dat niet)

Coverafbeelding van: Debbie zegt altijd sorry (ook al hoeft dat niet)

Trefwoord(en)
verlegen
opkomen voor jezelf
zelfvertrouwen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Debbie de duif wordt overal weggejaagd: bovenop het bushokje door drie slonzige duiven, op de stoep door de straatveger en op de bank in het park door een blaffende hond. Steeds zegt ze sorry en vliegt naar een andere plek. Mona de meeuw heeft alles gezien en maakt Debbie duidelijk dat ze daar geen sorry voor moet zeggen. Ze is immers overal weggejaagd. Mona leert Debbie voor zichzelf opkomen. Dat gaat eerst wat moeizaam maar uiteindelijk protesteert ze luidop. Met daarna een luide bedanking voor haar nieuwe vriendin Mona.

Opkomen voor jezelf is belangrijk. Dat merkt Debbie wanneer ze met de hulp van Mona reageert wanneer ze weggejaagd wordt. Eerst reageert ze stilletjes en verlegen, maar met de hulp van Mona durft ze luider roepen en de anderen, die haar wegjagen, zelf te verjagen. Daar gebruikt ze grappige woorden voor zodat kleuters veel plezier beleven aan de moedige Debbie. Ze jaagt de vervelende duiven weg door ze ‘zure augurken’ te noemen en de hond door ‘ijswafel, dropveter, kletskop’ te roepen. Telkens wanneer Debbie moedig geweest is, herhaalt Mona de zin ‘je hoort toch wat die duif zegt’. Een zin die kleuters al snel luid meezeggen.
Het verhaal leest vlot voor, met prettige dialogen en grappige uitroepen. Het speelt zich af in de leefwereld van kleuters: op straat en in het park. En met herkenbare personages. Het verhaal is grappig, ook al steekt er een boodschap in. Want je hoeft niet altijd sorry te zeggen.
De illustraties zijn expressief en plaatsen Debbie centraal. Je ziet haar veranderen en groeien want bij de start van het verhaal is ze maar klein, terwijl ze door iedereen weggejaagd wordt. Maar hoe heviger ze reageert, hoe groter ze afgebeeld wordt. Knap gedaan!
Een grappig en toch ook leerrijk voorleesboek over opkomen voor jezelf.

Mik Ghys - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Wendy Meddour   

Illustrator
Carmen Saldaña   

Uitgeverij
C. de Vries-Brouwers   


Jaartal
2022

ISBN
9789061741909

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Peggy the always sorry pigeon

Vertaler(s)
Ineke Ris