De zonneprinses

Sterre vroeg aan haar moeder: “Als ik jouw prinsesje ben, ben jij dan de koningin?” En zo start dit sprankelende verhaal vol verwondering waarin mama een groot geheim deelde met haar dochter. Want zij was een koningin met een geheime opdracht. Elk jaar was zij voor één dag de koningin van de zon. En net morgen zou het zo ver zijn, en Sterre mocht haar helpen. De dag erna reden zij in de vroegte de stad uit naar de heuvel. Daar veroorzaakten zij samen een groot wonder… En ’s avonds herhaalden zij nog eens het grote wonder in omgekeerde volgorde. En Sterre had de dag van haar leven.

De Israëlische auteur David Grossman is zowat een expert in dit soort fijnzinnige verhalen vol verwondering en fijne fantasie. Hij wikt en weegt zijn woorden en construeert heldere verhalen rond een thema, zoals hier het dagelijkse ritme van de zon en wat dat teweeg brengt bij de mens. De relatie tussen moeder en dochter straalt van warmte vol liefde, wat de lezer/luisteraar aanspreekt op zijn diepste emoties.
Het verhaal is sober en vrij kernachtig en geeft stof in overvloed tot overpeinzing en gesprek.
Op die manier spreekt dit verhaal zowel jong (vanaf 9 jaar) als oud aan.
De luchtige prenten in broze potloodlijnen kloppen hier perfect bij. Zij verbeelden telkens die essentie en vatten die in eenvoudige composities. De grijzige tinten doen je als kijker verlangen naar de zonnegloed. De helgele accenten zijn dan ook perfect op hun plaats om je verlangen in te lossen, net als bij de personages uit het verhaal.
Een fijnzinnig geheel om stilletjes te koesteren. Alleen of met zijn tweetjes (of met meer).

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
David Grossman   

Illustrator
Michal Rovner

Uitgeverij
Cossee   


Jaartal
2015

ISBN
9789059366183

Aantal pagina's
56

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Sun Princess

Vertaler(s)
Edward van de Vendel