De zon

aanrader Coverafbeelding van: De zon

Trefwoord(en)
zon
geschiedenis
wetenschap
weetjes

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Hoe keken volkeren uit de Oudheid naar de zon? Hoe dachten ze erover? En wat onderzoeken wetenschappers tegenwoordig? Doen ze nog meer dan enkel naar de zon kijken? Ze luisteren ook naar het heelal. Ze onderzoeken het licht en wat hen dat kan vertellen over het ontstaan van het heelal. Dat en nog veel meer ontdekt de lezer in dit boek.

Dit boek in erg groot formaat staat volledig in het teken van de zon en het licht. Elke dubbele pagina heeft een andere kleur waarop heel wat illustraties aandacht vragen. Rond en tussen de illustraties ontdekt de lezer een heel scala aan weetjes over de zon en over licht. Maar ook over onderzoek naar sterren, de levensduur van de zon, donkere materie, zonnevlammen, zonnewinden, zonsverduisteringen, poollicht en zonne-energie tot zelfs de kringloop van het water en feesten met de zonnewende.
Er wordt eerst ingegaan op hoe verschillende volkeren over de hele wereld de zon ervaarden, er bepaalde eigenschappen aan toe schreven en er kalenders bij maakten. Eenmaal dat ‘moderne’ wetenschappers de zon gaan bestuderen, kijkt de auteur ook dikwijls terug hoe men dit vroeger deed of verklaarde. Zo kan de lezer/kijker op één dubbele pagina lezen én zien hoe mensen vroeger naar bepaalde dingen keken en hoe het tegenwoordig gebeurt. Geen informatie in chronologische volgorde, maar wel rond bepaalde thema’s.
Niet alle tekstblokjes en weetjes zijn even gemakkelijk te begrijpen. Helioseismologie en asteroseismologie, om maar iets te noemen,  zijn dan ook niet echt in eenvoudige bewoordingen uit te leggen.
Een boek om heel dikwijls terug door te bladeren, te lezen en herlezen, te bekijken en herbekijken, om telkens weer verwonderd te zijn over dit hemellichaam dat onontbeerlijk is voor het leven en waar de meeste mensen te weinig bij stilstaan.
De illustraties zijn een waar feest voor het oog en de weetjes zijn heel erg interessant. Een aanrader!

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Goes   

Illustrator
Peter Goes   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401471282

Aantal pagina's
73

Prijs
€25,99