De zilveren zandstorm – De Kronieken van Finn, deel 3

Door de acties van de Zandman brokkelen de randen van Dromenland verder af. Finn en zijn vrienden zijn vruchteloos op zoek naar sporen van de Zandman. En of dat nog niet genoeg is, zijn er aardbevingen, ontvoeringen en worden de droomlanders verraden door enkele medestanders. Finn weet niet meer wie er te vertrouwen is en hoe hij het gevaar kan afwenden.

Dit is het derde en afsluitende deel over Finn en zijn avonturen in Dromenland. Alsof er nog niet genoeg losse eindjes zijn die moeten samenkomen, voert de auteur nog een extra personage in dat ook nog eens voor de nodige problemen zorgt. Door deze veelheid aan personages – waarvan sommigen twee namen hebben die door elkaar worden gebruikt – wordt het de lezer niet makkelijk gemaakt.
Het verhaal speelt zich nog steeds op twee plaatsen af. In de reële wereld waar Finn zich ondertussen flink kan staande houden. En anderzijds in Dromenland waar de fantasie een heel grote rol speelt. Daar is Finn ongewild uitgegroeid tot een held en verwacht iedereen dat hij de leiding neemt in de strijd voor het behoud van Dromenland. Maar heel wat van zijn vrienden daar lijken zich één voor één aan de kant van de Zandman te scharen en anderen twijfelen aan zijn oprechtheid.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Finn. De lezer beleeft de gebeurtenissen mee door de ogen van Finn. De personages zowel in Dromenland als in de Wakkere wereld zijn gekend uit de vorige delen. Ze zijn herkenbaar beschreven en komen levensecht over. Het is wel noodzakelijk om de delen in de juiste volgorde te lezen anders valt er geen touw aan vast te knopen. De beoogde doelgroep lijkt voor dit deel wel wat jong, mede door de veelheid van personages en de complexiteit van het verhaal. Er is heel wat leesvaardigheid en inlevingsvermogen nodig.
Een ietwat verwarrend verhaal met een spectaculaire finale en een wensvervullend slot. De grappige illustraties passen wel bij de sfeer van het verhaal.
Goed voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Geert Klaasen

Illustrator
Harmen van Straaten   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Reeks
De kronieken van Finn

Jaartal
2021

ISBN
9789002273957

Aantal pagina's
197

Prijs
€15,99