De zee zien

Coverafbeelding van: De zee zien

Trefwoord(en)
vriendschap
dood
verraad
tijd

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Meinderts tweede roman voor jongeren is een kleinood dat je in één ruk uitleest. Een knap opgebouwd verhaal met een dramatische gebeurtenis als motor.
Het verhaal vangt aan in 1959. Jan en Kees komen door een bruut voorval in elkaars leven en worden de beste vrienden. Zij zijn elkaars tegenpolen maar vullen elkaar goed aan: Jan is sterk en stoer, Kees tenger en schuchter. Ook het milieu waarin zij opgroeien verschilt grondig, vaak tot verlegenheid van Kees. Meteen, van in de proloog, wordt de premisse van het verhaal duidelijk: Jan klom op de 23 meter hoge schoorsteen om van daaruit de zee te zien. Maar hij viel eraf en stierf meteen. Kees zou met hem mee geklommen zijn, maar bij gebrek aan moed bleef hij beneden, zag alles gebeuren en rende naar huis alsof er niets gebeurd was. Wat dan volgt is het verhaal hoe Jan en Kees elkaar leren kennen en hoe hun vriendschap evolueert van afstandelijk en aftastend naar bijna verstikkend en zeer intens. Marijke, de tweelingzus van Jan, heeft een bijzondere plaats in die relatie.
Het tweede deel van het verhaal speelt zich 38 jaren later af, als in het dorp de schoorsteen wordt afgebroken. Zal Kees eindelijk de stilte doorbreken? Zal hij dan toch vertellen hoe alles juist gebeurd is? Meinderts rondt het geheel mooi af, geloofwaardig en pakkend. Met ‘een dijk van een’ slotzin!…
Meinderts vertelt vakkundig en weet je bij je strot te houden. Net als de opbouw van een tragedie, waarbij meestal de noodlottige afloop reeds van in het begin gekend is, bouwt hij een spanning op die je niet loslaat. Je beleeft de gebeurtenissen door de ogen van Kees. Zijn vele twijfels en gedachten die maar niet stoppen en de afloop die onontkoombaar is, maken het geheel aangrijpend en bijzonder kwetsbaar. De personages zijn goed en geloofwaardig uitgewerkt en de tijd waarin de gebeurtenissen zich afspelen is ook herkenbaar voor volwassenen die met evenveel plezier dit boek zullen lezen.

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2015

ISBN
9789026139130

Aantal pagina's
159

Prijs
€13,99