De zee kwam door de brievenbus

Coverafbeelding van: De zee kwam door de brievenbus

Trefwoord(en)
overstroming
natuurrampen
geschiedenis
Nederland

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Op 31 januari 1953 – 70 jaar geleden – was er vloed bovenop vloed en het ijskoude water van de Noordzee sloeg woest en vernietigend gaten in de dijken en overspoelde het land. Schuren, huizen, bomen, auto’s, dieren, … en ook mensen moesten eraan geloven. Het grootste deel van de provincie Zeeland kreeg te maken met de watersnoodramp.
Lia Loeting (Liesje) vertelde aan Selma Noort hoe zij als achtjarig meisje deze ramp beleefde in Kruiningen waar zij woonde met haar vader, moeder, broertje en haar zusje. Eerst vond ze het nog spannend, maar snel bleek er iets ergs aan de hand te zijn. De storm beukte op het huis en deed alles kraken. De vernietigende kracht was immens en het water van de zee spoelde overal doorheen. Vluchten naar de zolder was de enige oplossing. Maar konden zij zich daar in leven houden? En zou er redding komen? Zou hun huis het niet begeven zoals zovele andere huizen? …

Selma Noort beschreef deze spannende gebeurtenissen  met vlotte pen, geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Met eenvoudige woorden en in korte hoofdstukjes lukt het haar om de onzekerheid, de angst, de kou en de ontbering te beschrijven vanuit het standpunt van Liesje. Hoe zij vaak niet kon vatten wat hen overkwam. Haar ouders waren haar enige steun en toeverlaat. Dat haar vader haar en haar broertje op een gegeven moment in het water gooide, dat was voor haar nog de meest onbegrijpelijke gebeurtenis. 
Martijn van der Linden verluchtte het geheel gepast met bescheiden prenten in grijze tinten.
Dit verhaal, dat voor het eerst verscheen in 2015 en nu aan zijn vijftiende druk toe is, werd in 2016 bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Het is een goede zaak dat dit boek keer op keer heruitgegeven wordt. Want dit aangrijpende verhaal blijft boeien. En in deze tijden van klimaatopwarming krijgt het een zekere noodzaak om verteld te worden aan iedereen. 

Eric Vanthillo - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Selma Noort   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2022

ISBN
9789025867645

Aantal pagina's
75

Prijs
€14,99