De zee kwam door de brievenbus

Coverafbeelding van: De zee kwam door de brievenbus

Trefwoord(en)
gezin
overstroming
angsten

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Liesje woont met haar gezin in Zeeland. Op een nacht is er een vreselijke storm. Liesje moet mee spulletjes naar boven dragen. Ze weet niet goed waarom. Dan komt het water van de zee. Het blijft stijgen. Liesje, haar ouders, haar broertje en zusje vluchten naar de zolder. Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij. En er komt niemand om hen te helpen.

De auteur heeft het verhaal van Liesje opgeschreven aan de hand van de verhalen die de volwassen Liesje haar heeft verteld. Het geeft de indrukken weer van hoe een achtjarig meisje de watersnoodramp van 1953 ervaarde. Wat vooral duidelijk wordt is dat de achtjarige Liesje eigenlijk niet kan bevatten wat er gebeurt, hoe het kan dat het zeewater hun huis in- en uitstroomt. Ze vertrouwt op de kennis van haar ouders. Als ze dan onvoorbereid in een bootje terechtkomt dat haar wegbrengt en haar ouders in hun huis achterlaat, slaat de paniek toe en weet Liesje niet of ze haar ouders ooit nog zal weerzien. Ze is gelukkig samen met haar zus wat toch enige houvast geeft.
In eenvoudige bewoordingen lukt het de auteur om de onzekerheid, de angst, de kou en ontbering te beschrijven vanuit het standpunt van Liesje, in de ik-vorm.
Vlaamse kinderen zijn niet vertrouwd met deze watersnoodramp, maar overstromingen als deze komen nog in andere streken op aarde voor, waardoor de jonge lezers zich toch een idee kunnen vormen hoe zo’n ramp bij kinderen overkomt. Sommige woorden, als dominee, klederdracht met een witte kap en oorijzers of vliering zullen mogelijk wat vreemd overkomen. Pas in een nawoord wordt duidelijk dat het verhaal zich in 1953 afspeelt, wat mogelijk ook wat verwarrend kan overkomen. Achteraan zijn enkele foto’s opgenomen van het gezin van Liesje toen zij klein was.
Een verhaal dat al wel eens verteld werd, maar nu geschreven voor jonge kinderen in een eenvoudige en begrijpbare taal. Zeker het lezen waard.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Selma Noort   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025867645

Aantal pagina's
65

Prijs
€13,99